Министър Минеков: СЕМ е под въпрос
Служебният министър на културата Велислав Минеков постави днес под въпрос по-нататъшното съществуване на Съвета за електронни медии (СЕМ), защото в сегашния си състав заема политически позиции. Във видеоразговор с евродепутатката Елена Йончева, която го потърси от Европарламента в Брюксел, той каза: "Съжалявам, но СЕМ не действа в България. Изобщо, неговото съществуване е под въпрос." Министърът […]

Служебният министър на културата Велислав Минеков постави днес под въпрос по-нататъшното съществуване на Съвета за електронни медии (СЕМ), защото в сегашния си състав заема политически позиции. Във видеоразговор с евродепутатката Елена Йончева, която го потърси от Европарламента в Брюксел, той каза: "Съжалявам, но СЕМ не действа в България. Изобщо, неговото съществуване е под въпрос."

Министърът потърси причината за проблема: "Основното нещастие се състои в този недействащ и несъстоятелен Закон за радио и телевизия. Другата причина са случайните попадения (вероятно има предвид назначения - б.р.), които са чисто политически, в Съвета за електронни медии. За съжаление през последно време същият този съвет заема политически позиции. Те са изключително разпознаваеми."

Самият той се е сблъскал с нежелание на СЕМ да се придържа към закона, защото е отправил до него питане, на което не е получил конкретен отговор. "Нужни са направо нови правила, каза Минеков и продължи - най-вече имайте предвид, че там е изборът на генералните директори на обществените медии. Това не винаги е сполучливо. Освен това обществените медии, както видяхте, могат да бъдат и наказвани от правителството. Първо, с намаляване на бюджета на националното радио и съответно с оглед на действията, които се извършват в националната телевизия, същият бюджет да бъде увеличен, без да се зададе въпрос какво се е случвало досега."

Изводът на министъра е категоричен: "С една дума, тук трябва да има промяна - на всяка цена. Трябва да се защити свободата на словото. Обществените медии не трябва да обслужват политици и политически партии - те не са за това."

ДЪРЖАВАТА И МЕДИИТЕ

Идния вторник Министерството на културата организира дискусия в НДК "Държавата и медиите". Намерението му е "да постави началото на обществен мониторинг върху важни теми като: собственост и концентрация на медиите, прозрачно публично финансиране, свобода на изразяване и защита на журналистите".

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук