Лавров: Имахме информация че САЩ се гласят да останат в Сирия завинаги и да я унищожат
Русия имала доказателства за плановете на САЩ да задържат силите си, разположени в Сирия, за неопределено време, и планира да попита директно американските си колеги за това. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Спутник". "Наскоро получихме различна информация от различни източници. Засега не можем да я потвърдим и искаме да попитаме директно […]

Русия имала доказателства за плановете на САЩ да задържат силите си, разположени в Сирия, за неопределено време, и планира да попита директно американските си колеги за това. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Спутник".

"Наскоро получихме различна информация от различни източници. Засега не можем да я потвърдим и искаме да попитаме директно американците за това. Предполага се, че те вземат решение никога да не напускат Сирия, дори до степен да унищожат тази страна", коментира руският първи дипломат на съвместна пресконференция с афганистанския си колега Мохамед Ханиф Атмар.

В коментар за американските въздушни удари срещу бази на милиции, подкрепяни от Иран, в Източна Сирия, Лавров разкри, че САЩ били предоставили на руските военни предупреждение само няколко минути преди да извършат ударите.

"Нашите военни бяха предупредени четири или пет минути преди започването на ударите. Разбира се, дори ако говорим за избягване на конфликт, както е обичайно в отношенията между руските и американските военни, това е нищо. Това беше един вид известие, когато ударът вече се извършваше", изтъкна руският външен министър.

Освен военните опасения, руският дипломат също така посочи, че било невъзможно да се разглеждат ударите отделно "от факта, че САЩ присъстват на сирийска територия незаконно, в нарушение на всички норми на международното право, включително резолюциите на Съвета за сигурност относно помирението в Сирийската арабска република".

Лавров подчерта, че освен канала за избягване на конфликт, по който комуникират американските и руските военни, Москва смята, че е "много важно" да се възобновят контактите между Русия и САЩ за Сирия на политико-дипломатическо ниво.

"Надяваме се, че новата администрация скоро ще създаде свои екипи за тази цел", каза той.

Лавров разкритикува остро Вашингтон и заради опитите му да оказва натиск върху други страни да предотвратят доставката на хуманитарна помощ за Сирия и усилията за възпрепятстване на усилията за възстановяване.

"Те продължават да играят на картата на сепаратизма. Те продължават да блокират, използвайки лостовете си за натиск върху други страни, всякакви доставки, дори на хуманитарна помощ, да не говорим за оборудване и материали, необходими за възстановяване на икономиката в териториите, контролирани от правителството, и по всякакъв възможен начин принуждават съюзниците си да инвестират в територии извън контрола на Дамаск. В същото време те незаконно експлоатират въглеводородните ресурси на Сирия", настоя още руският първи дипломат.

По време на първия си месец на власт администрацията на Джо Байдън не ревизира политиката на Доналд Тръмп за задържането на войските, разположени в Североизточна Сирия, за да "пазят петрола".

Вчера Белият дом одобри въздушни удари срещу бази на присъюзни на Багдад милиции в източната част на Сирия след поредица от нападения срещу американските и коалиционни сили в Ирак.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук