Доц. Кунчев: И да не въведе България ваксинационен паспорт, в туризма ще го сторят нашите съседи
Вторите дози ваксина срещу коронавирус са гарантирани. Това увери националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той изключи възможността да се стигне дотам да има само една доза, защото излизат проучвания за различни ваксини, че и с една доза има защита. Тя обаче не е толкова пълна, колкото при предписания механизъм за имунизация за съответната ваксина. […]

Вторите дози ваксина срещу коронавирус са гарантирани. Това увери националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той изключи възможността да се стигне дотам да има само една доза, защото излизат проучвания за различни ваксини, че и с една доза има защита. Тя обаче не е толкова пълна, колкото при предписания механизъм за имунизация за съответната ваксина. Засега само от все още неодобрената в ЕС ваксина на "Янсен" се поставя с 1 доза.

Относно видимото желание да се постави ваксина срещу коронавирус, Кунчев е убеден, че няма да има охлаждане на ентусиазма предвид принудителното спиране на масовата ваксинация срещу COVID-19 заради липса на ваксини.

"Пределно ясно е да знаем, че от пандемията ще се отървем тогава, когато отнемем терена за действие на вируса", категоричен беше пред БНТ националният здравен инспектор. Според него, при 1-2 милиона преболедували и ваксинирани никога повече няма да има състояние на локдаун.

И да не въведе България ваксинационен паспорт, в туризма ще го сторят нашите съседи – Хърватия, Гърция. Така Кунчев коментира горещата тема, която доминира и снощния Европейски съвет. Според него, ако няма общоевроепейско решение, ще се стигне до двустранни споразумения за ваксинационни паспорти.

Ако ЕК не беше дала над 2 млрд. евро, нямаше въобще да може да има толкова бърза разработка на ваксини – затова сега производителите трябва да се отплатят на обществото. Сигурно имат проблеми, но като подписват договори и поемат ангажименти, трябва да ги изпълняват, коментира Кунчев ситуацията с производството и ваксините срещу коронавирус.

След 3 март електронната система за заявка за ваксинация ще може да заработи, казват от Информационно обслужване. Но според Кунчев тя не давала особено предимство, след като сте се записали при личния лекар. Не стана ясно защо е такова мнението му, след като с електронни системи за ваксинация се действа в цяла Европа – така, че да няма струпване на хора и бюрокрация за поставящите ваксини, която да им пречи на работата. 

По мнението на Кунчев, нямало нищо плашещо да работят заведенията, ако се спазват мерките. Той смята, че британският вариант на коронавируса е виновен за увеличението на случаите в цяла Европа, включително и България.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук