42-ият контингент от въоръжените ни сили получи оценка „Боеготов“ за мисията на НАТО в Афганистан
Четиридесет и вторият контингент, който ще се включи в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, получи днес, 25 февруари, оценка „Боеготов“. Проверката на степента на подготовка, уменията и способностите на командния и личния състав, определен за изпълнение на задачи по време на предстоящата мисия, беше извършена от комисия от Съвместното командване на силите. Това […]

Четиридесет и вторият контингент, който ще се включи в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, получи днес, 25 февруари, оценка „Боеготов“. Проверката на степента на подготовка, уменията и способностите на командния и личния състав, определен за изпълнение на задачи по време на предстоящата мисия, беше извършена от комисия от Съвместното командване на силите.

Това е първата сертификация на военно формирование от Въоръжените сили на Република България, проведена съгласно изискванията на новите стандарти за силите на Съюзното командване по операциите на НАТО за сухопътни щабове и формирования (AFS Vol.VII-CREVAL), съобщават от пресцентъра на МО.

Комисията, с председател полковник Юлиян Петров – началник на отдел „Съвместна подготовка” в СКС, оцени бойните способности на националния елемент, ротата за охрана и щабните офицери от 42-ия контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан. През изминалите два дни на Учебен център „Марино поле” военнослужещите демонстрираха способностите си в рамките на проведеното тактико-специално учение на тема: „Действия на ротата при охрана на база“.

Непосредствената подготовка на контингента започна през декември и се проведе във военно формирование 34840 - Карлово и на Учебен център „Марино поле”.

Ротата за охрана е с командир майор Милен Проданов и в състава й са включени военнослужещи от формированията на 61-ва механизирана бригада на Сухопътните войски. Задачите, които се предвижда да изпълнява ротата в Афганистан, са свързани с охраната на част от вътрешния периметър на база „Летище Баграм“, носене на дежурства в базовия оперативен център и др.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук