Нов лидер на „Ал Кайда“ подготвя кървави атентати като през 2001 г.
"Ал Кайда" вероятно подготвя атентати, подобни на тези от 11 септември 2001 г.", пише британският в. "Дейли мирър", цитиран от Новини.бг. Според източник от разузнавателна служба световната терористична мрежа има нов лидер. "Айман Заухири, който наследи Осама бин Ладен след убийството му от американски военни в Пакистан на 2 май 2011 г., или е мъртъв […]

"Ал Кайда" вероятно подготвя атентати, подобни на тези от 11 септември 2001 г.", пише британският в. "Дейли мирър", цитиран от Новини.бг.

Според източник от разузнавателна служба световната терористична мрежа има нов лидер.

"Айман Заухири, който наследи Осама бин Ладен след убийството му от американски военни в Пакистан на 2 май 2011 г., или е мъртъв или вече не ръководи "Ал Кайда". Сега ислямистите са под началството на Сейф ал Адел (на арабски - Меча на отмъщението)", каза експерт, пожелал анонимност.

По думите на специалиста новият водач е роден в Египет през 1960 или 1963 година под името Мохамед Салах ал дин Зайдан.

"Той вероятно е получил военно образование в Съветския съюз и се е издигнал до полковник в армията на родината си. Биографията на "Меча на отмъщението" е богата. Този мъж в края на 80-те години на миналия век е взел участие в борбата срещу Съветската армия в Афганистан, терористичните актове срещу американските посолства в Кения и Танзания на 7 август 1998 г., отнели живота на над 200 души, убийства на цивилни и опоненти на режима на талибаните в Афганистан (1996 – 2001 г.) и престъпления срещу човечеството по време на започналата през 2011 г. гражданска война в Сирия", посочва още събеседникът на медията.

"Мечът на отмъщението е много по-опасен и от бен Ладен, и от Захуахири. Този човек има солидна военна подготовка, опит в организирането и извършването на атентати и много добри организационни и лидерски качества. Вероятно той вече провежда реформи в "Ал Кайда" и планира удари, подобни на тези от 9/11 (американското изписване на датата 11 септември)", допълни той.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук