Лисабон предложи Антониу Гутериш за втори мандат начело на ООН
Португалското правителство официално предложи генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за втори мандат начело на организацията, предаде ДПА, цитирана от БНР. Гутериш ще изпълнява задълженията си „с безпристрастност, компетентност и умение за диалог“, отбеляза вчера португалският премиер Антониу Коща в Туитър.Коща каза, че е изпратил писмо за номинирането на Гутериш до председателите на Общото събрание […]

Португалското правителство официално предложи генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за втори мандат начело на организацията, предаде ДПА, цитирана от БНР.

Гутериш ще изпълнява задълженията си „с безпристрастност, компетентност и умение за диалог“, отбеляза вчера португалският премиер Антониу Коща в Туитър.

Коща каза, че е изпратил писмо за номинирането на Гутериш до председателите на Общото събрание на ООН и на Съвета за сигурност.
„Генералният секретар приема с благодарност и смирение тази подкрепа и ще направи всичко по силите си да бъде достоен за това доверие“, каза говорител на Гутериш пред репортери в Ню Йорк.
Седемдесет и една годишният Гутериш, който ръководи ООН от началото на 2017 г., вече уведоми председателя на Общото събрание по-рано тази година, че е готов за втори мандат. Сегашният му мандат изтича в края на годината, уточнява БТА.

За момента той няма потвърдени съперници за поста. По традиция решаващ глас при назначението имат петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност с право на вето: САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция.

Критици недоволстват, че процедурата за назначаване на шеф на ООН не е достатъчно прозрачна и настояват жена да оглави организацията, за първи път от повече от 70 години.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук