Крум Зарков: БСП има ясни идеи за реформа в правосъдната система
„Неизбежна е съществена промяна на начина, по който функционира правосъдната ни система. Отговорните политически сили не трябва да бягат от темата, а да обяснят как според тях тя ще се случи. В БСП бе създаден специален съвет, който да обмисля реформата в правосъдието, защото като сериозна и отговорна партия, ние винаги сме се отнасяли към […]

„Неизбежна е съществена промяна на начина, по който функционира правосъдната ни система. Отговорните политически сили не трябва да бягат от темата, а да обяснят как според тях тя ще се случи. В БСП бе създаден специален съвет, който да обмисля реформата в правосъдието, защото като сериозна и отговорна партия, ние винаги сме се отнасяли към конституционните въпроси задълбочено.

Това заяви зам.-председателят на Парламентарната група на „БСП за България” Крум Зарков по Дарик радио в дебат за реформа в съдебната система, заедно с представители от други политически сили.


По думите му всяка една институция в демократичната държава, включително главният прокурор, трябва да отговаря на няколко изисквания: "Легитимност при избора – това ни води към Висшия съдебен съвет и начинът, по който функционира; контрол над действията – това може да бъде само съдебен контрол; отчет за дейността му – това са различните демократични механизми, включително парламентарен, чрез които всеки свободно да може да се запознае с реалните ефекти от работата на прокуратурата и да може да вземе отношение към тях”.


Зарков оспори идеята изборът на главния прокурор да се осъществява от парламента, тъй като това ще го постави в зависимост от управляващото мнозинство. „Прокуратурата е в съдебната власт неслучайно и там трябва да остане", посочи още той.


За фигурата, разследваща главния прокурор, зам.-председателят на Парламентарната група на левицата коментира: „Според нас няма смисъл от подобни ексцентрични решения. Те са камуфлаж, отбиване на номера, търсене на начин да се заблуди някой международен наблюдател. Всички нормални хора разбират, че прокурор, който да разследва само главния прокурор, е безсмислица. Неслучайно никъде в света няма такова нещо.”


Предложението на БСП за решаване на проблема изложи в ефира Зарков: „Ключът се намира в съдебен контрол над решението за образуване или съответно за отказ на образуване на съдебно производство. Този акт не подлежи на такъв съдебен контрол, следователно остава затворен в самата прокуратура”.


Освен за главния прокурор и Висшия съдебен съвет Зарков постави и други, пряко свързани с правосъдната реформа, въпроси като законодателния процес в Народното събрание, начинът, по който функционира Министерството на правосъдието и необходимостта от ефективни процедури за защита на правата и свободите на гражданите, които да гарантират, че българите могат да получават правосъдие без да се налага да ходят до Страсбург.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук