И Австрия предлага „зелен паспорт“ в ЕС за ваксинираните, преболедувалите и тези с отрицателен тест
Австрия предлага да се въведе „зелен паспорт“ в Европа за хора, ваксинирани срещу новия коронавирус, такива, които са преминали коронавирусна инфекция или са дали актуален отрицателен тест. Документът трябва да позволи свободно движение в Европейския съюз, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от ТАСС и Агенция "Фокус". Според него предложеният документ трябва да позволява безплатно […]

Австрия предлага да се въведе „зелен паспорт“ в Европа за хора, ваксинирани срещу новия коронавирус, такива, които са преминали коронавирусна инфекция или са дали актуален отрицателен тест. Документът трябва да позволи свободно движение в Европейския съюз, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от ТАСС и Агенция "Фокус".

Според него предложеният документ трябва да позволява безплатно пътуване из цяла Европа, посещение на културни събития, ресторанти или престой в хотели.

„Това ще изисква „зелен паспорт“ за всички, които или са били ваксинирани, или са били заразени с коронавирус и са имунизирани, или са преминали нов тест“, каза канцлерът във видео в своя „Туитър“. „Има подобна система в Израел, така че очаквам да го реализираме в Европа“.

„Утре ще внеса това предложение в Съвета на ЕС, вече съм разговарял с много колеги, които ще подкрепят този план. По-конкретно, това е цифрово решение, т.е. всеки трябва да има възможност да провери самоличността си от смартфон , като по този начин живее относително нормален живот“, обяви Курц.

Ако това предложение не бъде подкрепено на ниво ЕС, Курц обеща да го приложи в Австрия и да покани съседните страни да вземат участие в него. Канцлерът също така добави, че смята за реалистично завръщане към нормалния живот в лицето на пандемията това лято.

За четвъртък е предвидена видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на ЕС, за да се обсъди борбата срещу пандемията и набавянето на ваксини срещу новия коронавирус.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук