„Скай нюз“: Водят ли дипломация на ваксините Китай, Русия и Индия
Британската тв „Скай нюз“ излъчи материал за така наречената „дипломация на ваксините“, в който анализира как Китай, Русия и Индия подбират умело страни по света, в които да увеличават влиянието си и да укрепват позициите си посредством предоставяне на техните ваксини, предаде БНР. Анализът на „Скай нюз“ показва, че на 47 държави по света плюс […]

Британската тв „Скай нюз“ излъчи материал за така наречената „дипломация на ваксините“, в който анализира как Китай, Русия и Индия подбират умело страни по света, в които да увеличават влиянието си и да укрепват позициите си посредством предоставяне на техните ваксини, предаде БНР.

Анализът на „Скай нюз“ показва, че на 47 държави по света плюс Африканския съюз, който обединява 55 нации, са предложени сделки за ваксина от страна на Индия, Китай и Русия.

В 21 държави до 19 февруари единствените ваксини са били от Русия, Китай или Индия. В други 16 държави половината или повече от половината ваксини са от тези страни.

Данните са на компанията за научни анализи „Еърфинити“. Уточнява се, че всъщност мнозинството от произвежданите ваксини по света не са от Русия, Китай или Индия.

Агате Демараис от Economist Intelligence Unit заяви за „Скай нюз“, че това което правят Китай и Русия, е укрепване и разширяване на техните позиции по света.

Демараис, която е бивш френски дипломат в Русия и Близкия изток, посочва, че това е дългосрочна стратегия и няма значение дали става дума за богати или бедни страни, важното е къде Москва и Пекин искат да наложат своето влияние.

Посочени са редица примери, като Латинска Америка е най-благодатната почва, защото там Китай и Русия все още нямат голямо влияние, а това е в близост до Съединените щати. Обръща се специално внимание на Източна Европа, където страни като Унгария, например, са се уморили да чакат ЕС да постигне сделка за ваксините.

Индия и Китай пък са особено успешни на необятните пазари в Азия и Африка.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук