Росен Желязков към БСП: Знам, че не мога да ви спечеля за концесията на летище „София“
БСП да разсъждават от висотата на амбициите си за управлението, за което концесията на летище "София" има много предимства и нито един недостатък. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков по време на заседанието на парламента в отговор на декларацията на Корнелия Нинова, предаде Агенция "Фокус"."Считам, че от тази висока трибуна, е редно да ви запозная […]

БСП да разсъждават от висотата на амбициите си за управлението, за което концесията на летище "София" има много предимства и нито един недостатък. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков по време на заседанието на парламента в отговор на декларацията на Корнелия Нинова, предаде Агенция "Фокус".


"Считам, че от тази висока трибуна, е редно да ви запозная с развитието на договора за концесия на летище "София". Както са казали римляните: "Дайте ни фактите и ще ви дадем правото". Надявам се моето експозе да бъде ясно и да разсее много от съмненията, които до известна степен и незнанието и непроверени факти и непълни факти, дават основания за различни инперпретации.

Концесионният договор за възлагане на концесията на летище "София" е сключен на 22 юли миналата година между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и "СОФ Кънект" АД", каза още министърът.

По думите му концесионерът е избран въз основа на открита, прозрачна и публична състезателна процедура.

"В концесионния договор са определени условията, които трябва да изпълни всяка от страните по него, за да настъпи началото на концесията. Крайната дата за изпълнение на тези предварителни условия, които се съдържат в договора, който е публичен и се намира в националния концесионен регистър, е до 12 месеца след подписването на договора. Една година от 22 юли 2020 е 22 юли 2021 г. Договорът е публично достъпен на националния концесионен регистър. Към настоящия момент голяма част от предварителните условия са изпълнени, а именно концесионерът е осигурил финансирането на проекта.

Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката. Главна дирекция "Въздухоплавателна администрация", която е националният независим и регулаторен орган в гражданското въздухоплаване, е разгледала и одобрила предложените документи", допълни още министърът.

По думите му предстои издаването на удостоверения и лицензи.

Той отбеляза, че вследствие на пандемията са настъпили промени в авиационния сектор, които са засегнали сериозно и по негативен начин както летищата, така и въздушните превозвачи, доставчиците на обслужване и всички съпътстващи дейности.

"На 27 октомври миналата година концесионерът направи предложение за възстановяване на икономическия баланс на концесията.

Предложението включва отлагане на плащането на годишни концесионни възнаграждения, дължими за първите 10 години от срока на концесията, за последните 10 години от срока на концесията и съответната индексация. Предложението включва увеличаване размера на инвестициите от 608 млн. евро на 624 млн. евро. Концесионерът потвърди ангажимента си за плащане на авансовото концесионно възнаграждение в размер на 660 млн. лв. с ДДС, както и изграждането на нов терминал 3 до 10-ата година от срока на концесията", заяви още министър Желязков.

По думите му предложението на концесионера съдържа ангажименти на страните по договора всяка година да извършват мониторинг на ситуацита и до възстановяване на обемите и да предприемат адекватни мерки за адаптиране на икономическия баланс на концесията.

"Това предложение е предоставено на вниманието на Генерална дирекция "Конкуренция" на ЕК и в момента очакваме решение на службите на ЕК по този въпрос. Едва тогава ще внеса доклад в Министерски съвет, с който ще направя съответното предложение, което да бъде в посока възстановяване на икономическия баланс на концесията.

При положително решение от страна на ЕК има два подхода.

Какво се случва, ако не приема предложението на концесионера и какво се случва, ако го приемем? Ако не приемем приемем, няма да получим първоначалното концесионно задължение в размер на 660 млн. лв. с ДДС тази година, което ще бъде платено най-късно до юли месец тази година.

Плащанията от страна на концесионера е сериозен приход в държавния бюджет, особено в тази ситуация. Преките финансови приходи от първоначалното възнаграждения значително ще надхвърлят преките приходи от бюджета на настоящия летищен оператор.

Общо за последните 20 години държавният оператор на летище "София" е платил на държавата под формата на дивидент сума в размер на 88 млн. лв., което разпределено за 20 години е по 4.5 млн. лв. годишно", допълни още министърът.

Министър Росен Желязков запозна депутатите какъв е рискът при прекратяване на вече подписания договор за концесия на летище "София". По думите му управлението и експлоатацията ще останат в ръцете на държавата, тъй като инфраструктурата е публична държавна собственост и държавата ще следва да се намеси при осигуряването на средства.

Министърът уточни, че ако не се приеме предложението, единственият начин е да се увеличат летищните такси, а това ще направи летището неконкурентно.

Министърът се обърна и към депутатите от БСП. "Знам, че не мога да ви спечеля за концесията. Вашата позиция винаги е била принципна и в този смисъл, бидейки последователна е достойна за уважение. Моята цел беше да дойда тук, да ви предоставя тези факти и да ви помоля да разсъждавате от висотата на амбициите си да участвате в управлението, за което концесията има изключително много предимства и нито един недостатък", подчерта министърът.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук