Орлин Горанов и БНТ се извиниха заради антисемитска реч в предаването „Последният печели“
Екипът на предаването "Последният печели" по БНТ се извини на еврейската общност заради гафа в предаването от 23 февруари с включването на антисемитска реч като цитат от шахматиста Боби Фишер, който също е от еврейски произход.Извинението бе поднесено тази вечер от водещия Орлин Горанов. Изявлението му беше излъчено на живо в началния час на продукцията […]

Екипът на предаването "Последният печели" по БНТ се извини на еврейската общност заради гафа в предаването от 23 февруари с включването на антисемитска реч като цитат от шахматиста Боби Фишер, който също е от еврейски произход.

Извинението бе поднесено тази вечер от водещия Орлин Горанов.

Изявлението му беше излъчено на живо в началния час на продукцията в ефира на БНТ - 19 ч., преди да бъде пуснат поредният епизод на запис. 

Горанов обяви, че екипът на предаването "осъзнава направената грешка и неудачния начин", по който е поднесен въпросът, свързан с гросмайстора. Той обаче заявява, че липсата на какъвто и да е собствен коментар от негова страна е част от стилистиката на куиз шоуто. 

Целият екип на "Последният печели" е санкциониран, а редакторският екип, отговорен за въпросите в епизода, е освободен веднага, съобщи Орлин Горанов. 


Специалното извинение бе адресирано и до София Коен, Председател на ЦИДС при Религиозна общност на евреите в България, ОЕБ „Шалом“, с Посолство на Държавата Израел.

Публикуваме цялия тест на писмото, което Орлин Горанов поднесе в ефир, без редакторска намеса:

"Уважаема Госпожо и Господине,

Чрез Вас се обръщаме към членовете на еврейската общност в България и с особено внимание към членовете ви, оцелели от Холокоста, които са се почувствали засегнати от част от излъчения на 23 февруари 2021 година епизод на предаването „Последният печели“.

Телевизионното предаване „Последният печели“ започна своето излъчване в ефира на БНТ през септември 2020 година. Оттогава досега са излъчени над 110 епизода, като за това време предаването натрупа своя вярна телевизионна аудитория, доказана и от резултатите на пийпълметричните изследвания. Предаването е реализирано стриктно спазвайки всички правила на телевизионната и човешката етика, съблюдавайки принципите на пълно отсъствие на език на омразата, и накърняване на човешките права. Част от успеха на предаването се дължи на богатата допълнителна информация, която участниците и зрителите получават след задаването на въпросите. В тази информация се огласяват широко известни, малко известни или почти неизвестни факти, истории, цитати, без по какъвто и да било начин екипът на предаването да взима отношение, да добавя коментари, мнение или да се опитва да пренаписва историята.

Точно такъв е случаят с излъчения на 23 февруари 2021 година епизод и въпроса, свързан с шахматиста Боби Фишер. В допълнителната информация е използван цитат от интервю с шахматиста пред унгарско радио. Този цитат е използван в подкрепа на въпроса, свързан със световноизвестния факт, че въпреки своите еврейски корени, Фишер открито говори против своя етнос. Въпросното интервю с Фишер е цитирано от множество международни агенции и средства за масово осведомяване.

Водещият на „Последният печели“ Орлин Горанов изрично упоменава, че цитира думите на шахматиста и в нито един момент не си позволява собствен коментар или трактовка, спазвайки напълно правилата за реализация на предаването.

Независимо от това екипът на „Последният печели“ осъзнава направената грешка и неудачния начин, по който е поднесен цитатът. У зрителите остава заблудата, че водещият Орлин Горанов се асоциира с цитата. Липсва точен завършек на темата и категорично и ясно отделяне на цитата от разговорите в студиото.

Ето защо екипът на предаването иска да поднесе своите извинения на всички, които са се почувствали засегнати от цитираните думи на Боби Фишер, изречени преди повече от 20 години.

В допълнение, бихме искали да Ви уведомим, че сме санкционирали целия екип поради факта, че е засегната тази тема, а редакторският екип, който е участвал при формулирането на въпроса, веднага е освободен.

Бихме искали да Ви уверим, че в нито един момент не сме имали друга цел, освен даването на информация, свързана с въпросите в играта „Последният печели“, както и че смятаме всякакви прояви на антисемитизъм, ксенофобия и насаждане на расова омраза за напълно неприемливи. Разглеждаме въпросния цитат като неприятен исторически факт, без да се опитаме да омаловажаваме по никакъв начин една от най-големите човешки трагедии на 20 век – създаването на „лагерите на смъртта“ и Холокоста.

Смятаме, че всеки епизод на „Последният печели“ е доказал, че екипът на предаването се стреми само и единствено към създаването на интерес от страна на зрителите към самоусъвършенстване и натрупване на допълнителни знания, водещи до по-богата обща култура.

Още един път искаме да поднесем най-искрените си извинения на цялата еврейска общност и на всички, които са се почувствали засегнати от начина, по който цитатът присъства в предаването.

С настоящото отново искаме да потвърдим, че целият екип на предаването таи съпричастност към събитията, свързани с Холокоста, и тази част от човешката история".

Продуцентът на предаването "Последният печели" също поднесе своите извинения. В позиция, публикувана в сайта на БНТ, той увери, че екипът му по никакъв начин не желае да засяга никого:

"Първо, че е грешка, огромна грешка е и дължим извинение на всички засегнати страни. Искам да подчертая, че екипът на предаването цитира интервю, което е дадено преди повече от 20 години от Боби Фишър. Не казвам, че сме прави да го цитираме това нещо. Просто съвсем неволно като информация редакторът, който е бил на смяна, цитира въпросния човек. И в момента това мина и никой не си даде сметка, че е грешно.

В момента, в който това разбрахме, че е грешно, въпросният редактор и целият редакторски екип са сменени, има нови хора, които ще изпълняват тази длъжност.

И още един път искам да се извиня на всички лица, които са се почувствали засегнати или по някакъв начин обидени.

Екипът на предаването, както и Орлин Горанов, по никакъв начин не желае, нито е искало да обиди някой. Орлин Горанов просто цитира информация, която му е подадена като готово интервю, което е взето от интернет", каза продуцентът на "Последният печели" Николай Пухалев.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук