ЕП: Нормализирането на отношенията Сърбия – Косово е предварително условие за еврочленство
Депутатите от комисията по външни работи на Европейския парламент изразяват безпокойство от непрекъснатата подкрепа на Сърбия за анексията на Крим от Русия в Общото събрание на ООН. Това се казва в приетия днес доклад за напредъка на страната по пътя ѝ към ЕС, предаде БНР. Евродепутатите са загрижени и от нарастващото влияние на Китай в […]

Депутатите от комисията по външни работи на Европейския парламент изразяват безпокойство от непрекъснатата подкрепа на Сърбия за анексията на Крим от Русия в Общото събрание на ООН. Това се казва в приетия днес доклад за напредъка на страната по пътя ѝ към ЕС, предаде БНР.

Евродепутатите са загрижени и от нарастващото влияние на Китай в западната ни съседка, както и в региона на Западните Балкани като цяло, особено от липсата на прозрачност при оценката за влияние върху околната и социалната среда на китайските инвестиции и заеми, се казва в документа.

Освен това те призовават Сърбия да покаже убедителни резултати в реформирането на съдебната система, свободата на изразяване и борбата с корупцията и организираната престъпност.

„Нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово е приоритет и предварително условие и за двете страни за присъединяването им към Общността“, заявяват те и напомнят, че 5 страни-членки все още не са признали Косово като отделна държава.

Те апелират към тях да го направят, като припомнят, че неговата независимост е необратима.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук