Доц. Любомир Киров: Логично е ваксините да се правят при личните лекари, които познават пациентите
Личните лекари имат готовност за ваксинация. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Той допълни, че личните лекари са имали период на подготовка, който е включвал и актуализиране на софтуери. Любомир Киров потвърди факта за липсата на ваксини в заявените количества, а […]

Личните лекари имат готовност за ваксинация. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Той допълни, че личните лекари са имали период на подготовка, който е включвал и актуализиране на софтуери. Любомир Киров потвърди факта за липсата на ваксини в заявените количества, а това, което личните лекари са получили, е било само 1/3 или ¼ от заявеното количество.

Той уточни, че освен мобилните центрове, хората могат да се ваксинират и при личните си лекари. По-логично е ваксините да се правят при личните лекари, които са наясно със здравния статус на пациентите си, каза още експертът.

„Абсолютно вярно е това. Все пак ние правим от другите ваксини, които са задължителни и препоръчителни, 2 милиона ваксини годишно. Така че това е абсолютно логично и ще бъде удобно за нашите пациенти“, каза още той.

Доц. Любомир Киров допълни, че хората, които желаят могат да се ваксинират при личните си лекари, но в момента това няма как да се случи, тъй като медиците нямат достатъчно ваксини.

Според него е любопитен въпросът, защо в момента тръгват мобилни станции, които са заредени с ваксини, а личните лекари, от своя страна – не са.

По въпроса за избор на ваксина, експертът коментира, че можем да имаме избор, когато имаме от всичко по много и в еднакви количества, но в това няма нито медицинска, нито икономическа логика, защото ако имаме от всичко, то задължително, като се избере едното – другото, от което остане, ще трябва да бъде изхвърлено.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук