Хиляди студенти протестират в Гърция срещу нов закон за полицейското присъствие в кампусите
Над 5000 студенти и други демонстранти се събраха пред съд в Солун, за да протестират срещу нов закон, който позволява намесата на полицейски сили на територията на висшите учебни заведения в Гърция, предават Асошиейтед прес и БТА. Въпреки че противоепидемичните мерки забраняват подобни събирания, днешният протест във втория по големина град в Гърция беше проведен […]

Над 5000 студенти и други демонстранти се събраха пред съд в Солун, за да протестират срещу нов закон, който позволява намесата на полицейски сили на територията на висшите учебни заведения в Гърция, предават Асошиейтед прес и БТА.

Въпреки че противоепидемичните мерки забраняват подобни събирания, днешният протест във втория по големина град в Гърция беше проведен в подкрепа на 31 души, арестувани вчера, когато демонстрация срещу закона прерасна в насилие.

Съгласно новия закон, одобрен от парламента този месец, полицията може да патрулира на територията на университетите и да извършва арести. Достъпът на полицията до университетите беше ограничен от десетилетия, а промяната на тази мярка предизвика разпалени политически дебати.

Настоящото консервативно правителство твърди, че досегашните правила са позволили развитието на престъпна дейност и провеждането на съпътствани от насилие протести на територията на университетите. Но политическите му опоненти обвиняват правителството, че използва локдауна, за да разреши разширяване на полицейските правомощия без адекватни дебати.

По-рано днес гръцките медии съобщиха, че сградата на администрацията на Солунския университет "Аристотел" остава окупирана за втори ден от студенти и други протестиращи срещу закона.

Според информациите в сградата са останали около 50 демонстранти, сред които членове на студентски организации, работнически дружества и анархисти. Те призоваха за протест в 11 ч. тази сутрин пред сградата на съда в Солун в знак на солидарност със задържаните.

Полицейската операция в сградата на ректората на университета беше извършена вчера след съобщения за вандалски действия в нея, твърдят гръцките власти. От друга страна опозиционната СИРИЗА определи действията на полицията като непредизвикани. Сред задържаните е и секретарят на младежката организация на СИРИЗА в Солун.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук