Доц. Борис Попиванов: Стремежът към ниска избирателна активност е част от плановете на ГЕРБ
Стремежът към ниска избирателна активност е част от плановете на ГЕРБ.Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Борис Попиванов. Избирателната активност е свързана с пандемията, допълни той. Ако не знаем колко хора ще излязат пред урните на 4-ти април, много трудно можем да предположим до каква степен ще има мобилизация на твърди […]

Стремежът към ниска избирателна активност е част от плановете на ГЕРБ.

Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Борис Попиванов.

Избирателната активност е свързана с пандемията, допълни той. Ако не знаем колко хора ще излязат пред урните на 4-ти април, много трудно можем да предположим до каква степен ще има мобилизация на твърди ядра и до каква степен други фактори ще изиграят роля. Всички социологически проучвания, които следим напоследък представляват моментна снимка на някакви нагласи към даден момент и ситуация, която се променя много динамично и би могла да бъде съвсем различна след малко повече от месец, каза още Попиванов.

„Затова би трябвало всички да бъдем крайно предпазливи, когато прогнозираме какво ще се случи и наистина въпросът за избирателната активност е много сериозен. Той е много сериозен първо в международен контекст. Ние вече сме забелязали, че избори проведени по време на пандемия в други Европейски държави почти винаги водят до много по-ниска избирателна активност от тази, която е традиционна за тези общества и тези държави. Следователно бихме могли да предположим, че нещо подобно има всички изгледи да се случи и у нас“, каза още той.

Според доц. Борис Попиванов пандемията, ограничителните мерки и притесненията на хората могат да изиграят своята роля, а в България това се задълбочава от крайната несигурност, с която се борави по темата за здравната сигурност на самия изборен процес.

Има граждани, които подкрепят новите политически сили, но тяхната лоялност е нестабилна, подчертава Борис Попиванов. Той допълни, че това са политически сили, които досега не са се явявали на избори и нямат стабилни и работещи местни структури. Вотът за тях би могъл да бъде внезапен, силен и спонтанен, но в същото време да се свие, защото мотивацията спрямо тях не е толкова сигурна и стабилна, според експерта.

„Значи едно е, когато хората казват, че предпочитат нещо ново и искат тази политическа партия, стига с тези, които сме гледали – ГЕРБ, БСП и т.н., а друго е когато се стигне до самата изборна ситуация. Когато не познаваш кандидатите в листите на тези партии, когато не си сигурен в това какво те ти предлагат – да отидеш и на всяка цена, независимо от това какви притеснения имаш – здравни или други, и да гласуваш точно за тях“, уточни експертът.

Борис Попиванов каза още, е новообразуващите се политически сили без сериозно присъствие на терен биха пострадали сериозно от ниска избирателна активност.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук