Адм. Емил Ефтимов: Сухопътните войски успешно проведоха учения, каквито не са правени от десетилетия
„В условията на пандемия, с голяма мобилизация и при спазване на мерките за безопасност Сухопътните войски успешно проведоха учения, които не бяха правени от десетилетия. Изказвам своето воинско „благодаря“ към командира генерал-майор Михаил Попов, неговия екип и целия личен състав на Сухопътните войски“. Това заяви днес, 23 февруари, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след […]

„В условията на пандемия, с голяма мобилизация и при спазване на мерките за безопасност Сухопътните войски успешно проведоха учения, които не бяха правени от десетилетия. Изказвам своето воинско „благодаря“ към командира генерал-майор Михаил Попов, неговия екип и целия личен състав на Сухопътните войски“. Това заяви днес, 23 февруари, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след Анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Командването на Сухопътните войски през 2020 г., съобщиха от пресцентъра на МО.

Адмирал Ефтимов оцени усилията на Командването и командирите на Сухопътните войски на всички нива, които в трудна година като изминалата успяха да изпълнят основните мероприятия по подготовката, планирани преди усложняването на епидемичната обстановка.

„Всяко учение и мероприятие подлежи на анализ. Имаме ясна представа за възможностите, за това какво можем, какво трябва да направим и да надградим. Надявам се с развитието на проектите и с ресурсното обезпечаване на Българската армия и конкретно на Сухопътните войски да се запази тенденцията към увеличаване и поддържане на отбранителните ни способности“, заяви началникът на отбраната.

Оперативният сбор на командира на Сухопътните войски, който се проведе днес беше на тема „Концепция на НАТО за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона и влиянието й върху развитието на Сухопътните войски”. В присъствието на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, ръководния състав и командирите на всички военни формирования от Сухопътните войски беше проведен и анализът на подготовката на командирите, щабовете и военните формирования от Сухопътните войски през учебната 2020 г.

„В състояние сме да изпълним поставените ни задачи с определени ограничения в обем или удължен лимит от време, произтичащи от комплексни причини. Проведените мероприятия и постигнатите резултати допринесоха за поддържането и надграждането на съществуващите отбранителни способности. Въпреки всички предизвикателства и трудности, основните планирани мероприятия по подготовката в Сухопътните войски през годината бяха изпълнени,“ посочи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в обръщението си към участниците във форума.

Макар и в условията на висок некомплект и в сложна епидемиологична обстановка, подготовката беше насочена към поддържане и развитие на съществуващите отбранителни способности и изпълнение на задачите по трите мисии на въоръжените сили, като основните усилия бяха с акцент върху мисия „Отбрана”. Генерал-майор Попов подчерта основния приоритет в подготовката на формированията през годината - провеждането на съвместни учения и тренировки с участието на бойни и осигуряващи формирования, както от Сухопътните войски, така и от останалите видове въоръжени сили.

Той открои организирането и успешното провеждане на тактическото учение с 61-ва механизирана бригада „Балканска стена -2020“, в което участваха бойни и осигуряващи формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Служба „Военна полиция“, Военномедицинска академия и други структури. Независимо от всички неблагоприятни фактори през годината са проведени 120 учения от планираните 150, което е около 80% от всички учения за периода.

Подготовката на декларираните формирования през изминалата година се извърши в съответствие с поетите ангажименти. В изпълнение на задачите по мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност”, Сухопътните войски са основният вид въоръжена сила, която допринася за формирането, подготовката и окомплектоването на контингентите за участие в мисии извън страната. В допълнение към тази мисия е и задачата по носенето на дежурства от отделни формирования на територията на страната с готовност за участие в многонационални операции на НАТО и ЕС.

Генерал-майор Попов припомни и участието на Сухопътните войски в изпълнение на задачите по третата мисия „Принос към националната сигурност в мирно време” - своевременното оказване на помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи, действията на военнослужещите при тежки климатични условия и в трудно достъпни терени на територията на цялата страна. През годината формированията за преодоляване на последствията от бедствия и аварии от състава на Сухопътните войски са участвали в близо 90 мероприятия.

Участниците във форума бяха запознати и със състоянието на войсковия ред и дисциплината в Сухопътните войски за 2020 г. Предприетите конкретни мерки от Командването на Сухопътните войски ограничиха предпоставките за недопускане на инциденти и нещастни случаи.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук