Украинското разузнаване: Москва и Берлин пускат „Северен поток 2“ за Деня на Русия на 12 юни
Русия планира да пусне „Северен поток 2“ до 12 юни, когато се отбелязва Денят на Русия. Това съобщиха пред медиите от Службата за външно разузнаване на Украйна, предават EA Daily и Агенция "Фокус". „Както знаете, Русия възобнови интензивната работа по изграждането на газопровода „с ускорени темпове“. На дълбочини 65–70 метра тръбата се полага два пъти […]

Русия планира да пусне „Северен поток 2“ до 12 юни, когато се отбелязва Денят на Русия. Това съобщиха пред медиите от Службата за външно разузнаване на Украйна, предават EA Daily и Агенция "Фокус".

„Както знаете, Русия възобнови интензивната работа по изграждането на газопровода „с ускорени темпове“. На дълбочини 65–70 метра тръбата се полага два пъти по-бързо, отколкото на много по-плитки дълбочини. Този темп се дължи на политическо решение - да се завърши строителството възможно най-скоро и, по съветска традиция, това да съвпадне с честването на Деня на Русия - 12 юни“, пише в официалния сайт на ведомството.

По-рано датската енергийна агенция представи плана на оператора Nord Stream 2 AG за изграждане на една от тръбите на „СП2“ на новинарски агенции. В него се казва, че баржата за полагане на тръби „Фортуна“ ще завърши изграждането на датския участък до края на май, а германския участък - до края на юни. В същото време Датската морска агенция уточни в предупреждение към моряците, че работата по полагането на тръбите във водите на страната е планирано да приключи в края на април. Завършването на работата в Дания в този период беше потвърдено и от "Газпром".

Не е известно обаче кога ще бъде завършена втората тръба на газопровода. Очевидно е планирано да се изгради с помощта на кораба за полагане „Академик Черски“. Баржата обаче все още е на двеста мили от мястото на работа - в германския Висмар.

В средата на януари Германската федерална служба за корабоплаване и хидрография (BSH) предостави на Nord Stream 2 AG разрешение да завърши изграждането на газопровода в германски води. Регулаторът заяви, че до края на пролетта трябва да бъдат положени малко повече от 30 километра по две линии на газопровода - 16,5 и 13,9 километра. BSH задължи оператора да спази общия срок от 30 дни с прекъсване между завършването на всяка тръба за две седмици.

Регулаторът поясни, че не се очаква значително въздействие на работата върху съседното убежище за птици. И, съдейки по работния план, полагането трябва да се извърши през май.

Независимо от това две природозащитни организации в Германия, включително Deutsche Umwelthilfe, подадоха жалба, спирайки за определено време висящото разрешение. Активистите се мотивират с това, че продължаването на строителството на тръбопровода в средата на зимата е нарушение на зимното гнездене на мигриращи птици в един от най-важните за тях райони в Балтийско море.

Американските власти междувременно добавиха към друг списък със санкции кораба „Фортуна“, който участва в изграждането на газопровода „Северен поток 2“, и неговия собственик - компанията „КВТ-Рус“. Това следва от съобщение, публикувано в понеделник на уебсайта на Министерството на финансите на САЩ, предава ТАСС.

На 19 януари предишната администрация на САЩ обяви ограничителни мерки срещу „Фортуна“ и „КВТ-Рус“. Тогава ограниченията бяха въведени в съответствие със Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA). Сега на уебсайта на Министерството на финансите е посочено, че обектите се добавят в санкционния списък в рамките на Закона „За защита на европейската енергийна сигурност“ (PEESA).

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук