Кога започва мисията на Perseverance на Марс
НАСА се надява тази седмица да представи повече снимки и видео със звук от кацането марсохода Perseverance, направени от всичките шест камери, прикрепени към спускащата се сонда. Те би трябвало да са заснели повече от маневрите на "небесния кран", както и свръхзвуковото разгъване на парашута на шестколесното превозно средство, висящо точно над повърхността на Марс.. […]

НАСА се надява тази седмица да представи повече снимки и видео със звук от кацането марсохода Perseverance, направени от всичките шест камери, прикрепени към спускащата се сонда. Те би трябвало да са заснели повече от маневрите на "небесния кран", както и свръхзвуковото разгъване на парашута на шестколесното превозно средство, висящо точно над повърхността на Марс..

Полин Хванг, един от ръководителите на мисията, заяви на пресконференция в петък, че самият марсоход "се справя отлично и е в пълна функционалност на повърхността на Марс и продължава да бъде изключително функционален и страхотен".

Роуврърът кацна на около два километра от високи скали в основата на древна делта на река, изсечена в ъгъла на кратера Джезъро преди милиарди години, когато Марс е бил по-топъл, влажен и вероятно гостоприемен за живот.

Наземният екип на мисията ще прекара следващите дни и седмици в разгъване и тестване на роботизираната ръка на роувъра, комуникационните антени и друго оборудване, подготовка на научните инструменти и ъпгрейд на софтуера на марсохода, каза Хванг.

Тя каза, че ще минат около девет "сола", или марсиански дни, преди роувърът да е готов за първото си тестово пътуване.

"Наблюдателната мачта" на роувъра - най-отгоре е инструментът SuperCam. Под него са разположени две камери Mastcam-Z с по една навигационна камера от всяка страна.© NASA/JPL
"Наблюдателната мачта" на роувъра - най-отгоре е инструментът SuperCam. Под него са разположени две камери Mastcam-Z с по една навигационна камера от всяка страна.

1025-килограмовият роувър се задвижва от радиоизотопен термоелектрически генератор, захранван от плутоний, което трябва да реши проблема със захранването. Мисиите на предшествениците му - Opportunity и Spirit - приключиха преждевременно заради замърсените с прах слънчеви батерии.

Но е от решаващо значение първите стъпки на Perseverance да минат без проблем. Марсоходът има амбициозна научна програма, която да проведе в основната си мисия с продължителност една марсианска година (две земни години). И въпреки че мисията му вероятно ще бъде удължена, като се има предвид огромното богатство на мястото, учените са нетърпеливи да започнат.

Първото нещо, което Perseverance направи след кацането, бе да използва няколко пиротехнически устройства, освобождавайки защитното покритие на камерите на борда на марсохода. След това направи изображения пред и зад марсохода и ги изпрати обратно на Земята чрез орбиталния космически кораб Mars Odyssey на НАСА и европейския Trace Gas Orbiter.

След това? Бърза дрямка, разбира се, "за презареждане на батериите до следващия ден на Марс", разказва Дженифър Троспер, заместник-ръководител на мисията в Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА (JPL) в Калифорния, пред списание Science.

Движението на всяко едно от колелата на роувъра може да бъде следено от отделна камера.© NASA/JPL
Движението на всяко едно от колелата на роувъра може да бъде следено от отделна камера.

През следващите няколко дни Perseverance ще премине през редица важни задачи, за да гарантира, че е готов и работи безпроблемно. Той ще потвърди точното си местоположение на Марс, докато екипът ще "се опита да установи основните функции на превозното средство - захранване, температура и комуникации", казва Троспер. Той също така ще използва позицията на Слънцето в небето, за да установи къде точно се намира Земята в небето за директни комуникации, и след това ще премине през проверки на своите инструменти и системи - като същевременно ще продължи да изпраща образи на заобикалящата го среда.

"Ще ни отнеме около четири или пет дни, за да свършим всичко това", казва Троспер. Междувременно следващите пет дни ще бъдат за преминаване от софтуера, използван за кацането, към софтуера, който е необходим за работа на повърхността. След това роувърът ще изпробва своята роботизирана ръка, която ще се използва за събиране и съхраняване на проби на повърхността, а също така ще направи първите си стъпки, изпълнявайки кратко задвижване на шестте си колела.

Спускането на роувъра с разгънат парашут бе уловено от камера на Mars Reconnaissance Orbiter.© NASA/JPL
Спускането на роувъра с разгънат парашут бе уловено от камера на Mars Reconnaissance Orbiter.

Докато всичко това продължава обаче, друг екип ще преглежда изображенията на мястото за кацане, подготвяйки се за още един голям тест - първият полет на Марс

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук