ЕС санкционира четирима представители на руските власти заради Навални
Министрите на външните работи на страните от Евросъюза са се разбрали на днешната си среща в Брюксел за разширяване на персоналните санкции срещу Русия във връзка със ситуацията с опозиционера Алексей Навални, съобщават, позовавайки се на свои дипломатически източници агенциите Ройтерс и ДПА. "Външните министри се договориха за персонални санкции спрямо Росия заради Навални. В […]

Министрите на външните работи на страните от Евросъюза са се разбрали на днешната си среща в Брюксел за разширяване на персоналните санкции срещу Русия във връзка със ситуацията с опозиционера Алексей Навални, съобщават, позовавайки се на свои дипломатически източници агенциите Ройтерс и ДПА.

"Външните министри се договориха за персонални санкции спрямо Росия заради Навални. В понеделник те не са обсъждали имената", се казва в материала.

Санкционираните лица още не са назовани официално.
Но се подчертава, че списъкът с имената "няма да ни кара да чакаме".
Сред предложените за санкции от страна на ЕС са председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, шефът на Росгвардията Виктор Золотов, генералният прокурор Игор Краснов и директорът на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Александър Калашников.

По данни на Politico, Евросъюзът разглежда и възможността за първи път да се приложи т.нар. "Закон Магнитски" заради преследването на руския опозиционер Навални.

Днешното заседание на външните министри на ЕС идва две седмици след визитата на първия дипломат на Евросъюза Жозеп Борел в Москва.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по-рано заяви, че Москва е готова на разрив в отношенията с ЕС, ако той наложи санкции, създаващи рискове за чувствителни сфери на икономиката. По-късно прессекретарят на презиздента Путин - Дмитрий Песков, обясни, че смисълът на това изявление на Лавров е: Русия няма да бъде инициатор на разрив, тя иска да развива отношения с ЕС.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук