Дойче веле: Голямото пререждане за ваксини
Бившият президент. Съпругата му. Външната министърка. Здравната министърка. Нейният шофьор. Мъжът на една депутатка. Двамата ректори на университет. Посланикът на Ватикана и архиепископът.Списъкът на хората в Перу, които са се предредили, за да се ваксинират, включва 487 имена. 487 души, които са се доредили до инжекцията по-рано, тайно и незаконно. Всеки четвърти е държавен служител. […]

Бившият президент. Съпругата му. Външната министърка. Здравната министърка. Нейният шофьор. Мъжът на една депутатка. Двамата ректори на университет. Посланикът на Ватикана и архиепископът.

Списъкът на хората в Перу, които са се предредили, за да се ваксинират, включва 487 имена.

487 души, които са се доредили до инжекцията по-рано, тайно и незаконно. Всеки четвърти е държавен служител.

Медиите в страната вече нарекоха ваксинационния скандал Vacunagate по подобие на "Уотъргейт" в САЩ от 1972-а година. Ако доверието на перуанците към техните политици бе ниско и преди пандемията заради безбройните корупционни скандали, сега вече то клони към нула. В разгара на пандемията и само два месеца преди президентските и парламентарните избори на 11-и април, пише Оливер Пипер в Дойче Веле.

Перуанските политици - на първа линия

"Перуанците са много разочаровани. По-рано правителствата наподобяваха мафиотски структури, бяха свързани с наркотърговията. Хората се надяваха, че новите управляващи ще са по-различни," казва политоложката Майте Донго. Но вероятно най-лошото е, че случаят с предредилите се е всъщност едно огледало за перуанците. "Много от тях биха действали точно по същия начин".

През август миналата година китайският концерн Sinopharm провежда мащабната трета фаза на изпитанията на своята ваксина в 125 държави, включително в Перу. Но докато в Сърбия, в ОАЕ и Бахрейн ваксината вече е получила одобрение, Световната здравна организация още не се е произнесла. Покрай третата фаза на изпитанията в Перу остават 3200 ваксини, от които се възползват политиците.

"Населението логично свързва скандала с новото правителство," казва Донго. Не с президента Фрасиско Сагасти, който от ноември заема временно поста до изборите, а със здравната министърка Пилар Мазети и с външата министърка Елизабет Астете. Междувременно и двете подадоха оставка, заплашват ги до осем години затвор.

Измислени оправдания и лъжи

Перуанците вероятно донякъде биха простили на министърките преждевременната им ваксинация, но не и наглостта, се която се опитаха да се оправдаят. "Като външна министърка не можех да си позволя лукса да се разболея," заяви Астете. А Мазети дори отиде по-далеч. "Ние, по върховете на институциите, трябва да дадем пример, изчаквайки своя ред. Аз бях наред следващата седмица, но нали капитанът е последният, който напуска кораба?", каза тя на пресконференция преди десетина дни. След което обаче се оказа, че тя е сред първите, качили се в спасителната лодка. И се е ваксинирала тайно.

"Много политици проиграха доверието на хората и това ще се усети още на изборите през април", казва политоложката Майте Донго. Тя се опасява, че понеже им е дошло до гуша, хората могат да изберат някой кандидат, който няма връзка с досегашните управляващи. "А това е опасно, защото би могъл да спечели популизмът."

Случва се навсякъде, но в Перу мащабът е съвсем различен

Всъщност това, което е станало в Перу, се случва ежедневно из цял свят. В Германия и Австрия се предреждат кметовете, в Испания висшите военни и епископът на Майорка, в Полша - бившият премиер, във Великобритания един консервативен депутат. Така, както развитите държави безогледно осигуряват ваксини за себе си, представителите на по-висшите слоеве на обществото използват положението си, за да си осигурят по-ранна имунизация.

Въпреки това случаят с Перу е несравним, смята невробиологът Едвард Малага-Трийо. "От една страна измеренията са много по-големи. Освен това сред преждевременно ваксинираните са не само политици, но и изследователи и лекари, които би трябвало да знаят по-добре от всеки друг каква етична линия прекрачват." Невробиологът допълва и че в случая с Перу става дума за страна, регистрирала най-големия брой смъртни случаи от коронавирус на глава от населението. Починалите в страната до момента са над 44 000.

По думите на Едвард Малага-Трийо, Vacunagate е четвъртата криза, ударила Перу. Към пандемията, икономическата и политическата криза сега се прибавя и моралната. "Дори здравното министерство, което носи отговорността за борбата с пандемията и би трябвало да дава пример, извежда личните интереси на преден план. Хората, които би трябвало да защитават населението на Перу, мислят първо за себе си."

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук