Сачева: С никой от новите играчи ГЕРБ не може да се коалира, няма да влизаме в съюз с БСП или ГЕРБ
"Най-късно до 2 март всички имена в листите на ГЕРБ ще са известни". Това заяви в предаването "Политически НЕкоректно" Деница Сачева - социален министър и областен координатор на ГЕРБ за Добрич. По думите ѝ ситуацията е трудна заради пандемията и затова са нужни знаещи и можещи хора, които веднага да влязат в час и да […]

"Най-късно до 2 март всички имена в листите на ГЕРБ ще са известни". Това заяви в предаването "Политически НЕкоректно" Деница Сачева - социален министър и областен координатор на ГЕРБ за Добрич.

По думите ѝ ситуацията е трудна заради пандемията и затова са нужни знаещи и можещи хора, които веднага да влязат в час и да започнат да предлагат решения на проблемите:

"Да са млади и неопетнени хора, за които не може да има съмнение в почтеността им", подчерта тя, обяснявайки аргументите за посочване на хората, които ще влязат в партийните листи за предстоящите парламентарни избори на 4 април.

Сачева подчерта, че реденето на листи е екипна дейност в ГЕРБ и мнението на областните координатори и на Изпълнителното бюро имат значение.

Във връзка с критиките, които е отправяла към ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, които е отправяла преди да влезе в правителството и в партията, Деница Сачева заяви, че нещата се развиват, а и от ГЕРБ са си тръгнали много хора. Тя добави, че свободно и убедено може да защитава сегашните политики в социалната сфера и в областта на образованието.

„Противно на очакванията, нещата в ГЕРБ не се случват еднолично. Не очаквам драматични промени за листата в Добрич. Още когато напуснах частния бизнес през 2013 г. и казах, че ще се занимавам с политика, заявих, че има с какво да бъда полезна. Аз съм била винаги екипен играч – и в ДСБ, и в ГЕРБ съм всеотдайна. Решението на ДСБ е било такова – да не ме приеме в партията си. Не изпитвам обида или някакви лоши чувства. Няма как да отрече, че всичко е в развитие и ГЕРБ е развиваща се партия, която напуснаха много хора. Аз, например, мога да защитавам политиките в образованието, където бяха вдигнати доходите.

В политиката има много теми, които се замитат под килима, защото се фокусираме над 1-2 лица. Изкарването на мандата на правителството не е било самоцел. Ако имахме служебно правителство, си представете как щяха да бъдат да бъдат прилагани мерките. Аз защитавах необходимостта от действащ парламент. Нямаше проблем това правителство да не завърши мандата си“, каза още Сачева.

„Всички мерки, които предприемаме, се отчитат в парламента. Когато е трябвало, Бойко Борисов е идвал в пленарната зала. Той не е пренебрегвал Народното събрание. Друг е въпросът, че опозицията го кани за теми, които не са от компетенцията му. Аз всеки петък съм на парламентарен контрол. Даваме цялата информация, която е необходима.

Премиерът не взима еднолично решения, а те се съгласуват с останалите министри. Возила съм се в джипката на премиера. Това е фетиш, на който се отдава прекалено голямо значение.

Час по-скоро ми се иска да влезем в режим на дебати и на сблъсъци на идеи. Очакванията са Бойко Борисов да води листа. Темите за бъдещото правителство ще се обсъжда след 5-и април. Най-нормално е партията, която спечели изборите, да излъчи премиер, който пък да е председател на партията.

Нашите симпатизанти не биха приели коалиция с ДПС. Досегашните ни партньори са допустим партньор. Не виждам с кого от новите може да се коалираме, а и доколкото чувам, те също не искат.

Затова се стремим към по-голяма победа, за да се намерят по-лесно коалиционни партньори“, коментира социалният министър.

Сачева отрече коалиция и с БСП.

Служебно правителство, което да ревизира управлението на ГЕРБ, не плаши управляващите, обясни ресорният министър и добави, че не мисли, че създават след себе си каквито и да било факти за притеснение.

Относно критиките, които е отправяла към ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, преди да влезе в правителството и в партията, министърът на социалната политика заяви, че нещата се развиват, а и от ГЕРБ са си тръгнали много хора. Тя добави, че свободно и убедено може да защитава сегашните политики в социалната сфера и в областта на образованието.

"Не говоря за неща, в които не вярвам. Когато говорим за изкарването на мандата на това правителство, това не е било самоцел, не е било на инат. Представяте ли си, ако в момента имахме служебно правителство, как щяха да бъдат реализирани една голяма част от мерките, значителна част от които се реализират чрез законодателството", каза още министър Сачева. Тя подчерта, че необходимостта от действащ парламент е бил основният ѝ аргумент, с който е защитавала оставането на кабинета "Борисов 3" на власт въпреки протести през лятото.

"Това е и върховенството на закона - едно избрано правителство да завърши мандата си. Смятам, че мнението ми от лятото доказа правотата си в хода на законодателния процес и на мерките, които се взеха по-късно".

По думите на Сачева няма въпроси в парламента, на които да не са получени ясни отговори, дори и от премиера Бойко Борисов. "Не мисля, че има въпроси, на които ние не отговаряме. Даваме цялата информация, която е необходима. Всички сме обект на отчети. Непрекъснато отговаряме на въпроси на народните представители", обясни министърът.

"Винаги, когато е трябвало премиерът да ходи в парламента и когато е имало законово основание, той го е правил. Това, че в опозицията има желание той да ходи по най-различни теми и дори такива, които не са от компетентността му, е друг въпрос", допълни тя и подчерта, че всички видове заяви за изслушването на Борисов са били отхвърляни досега от мнозинството.

Всеки петък съм на парламентарен контрол - постоянно имам писмени и устни въпроси, каза Сачева.

От думите й стана ясно, че премиерът не взема еднолични решения по отношение на мерките.

"Ние се събираме всяка седмица, разговаряме и специално мерките за 24 лева и за 75:0 са предложения на Министерството на социалната политика. Включително и 50 лева за пенсионерите бяха въпрос на обща дискусия, на която присъствахме с министрите на финансите и здравеопазването, както и вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър също. Напоследък дори всеки понеделник се събираме и коментираме мерките", заяви тя.

Сачева добави, че винаги е била точна с "Демократи за силна България", където е била кандидат за народен представител от гражданската квота през 2013 г. "Винаги съм била човек, който е давал, а не който е взимал". Решението на "Демократи за силна България" е било да не ме вземе за член на партията. Не съм обидена, просто искам да се занимавам с политика и това е било моето решение и съответно щом не е могло да стане по един път, съм потърсила друг път.

Относно ваксинацията и липсата на сигурност във ваксините социалният министър каза, че ваксините срещу COVID-19 не се произвеждат от правителството и не може автоматично да се прехвърля недоверието към правителството в недоверието към ваксините. "Има още какво да се направи във връзка с информацията за тях. Лично аз смятам да се ваксинирам".

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук