Лагард: Правителствата да не намаляват брутално стимулиращите мерки,
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че най-големият й страх не е, че Европейският съюз ще натрупа „планина от дългове“, а че правителствата могат „брутално“ да намалят стимулиращите мерки. Такива програми, добави тя, трябва да бъдат “постепенно” и внимателно намалени.  “Това е най-трудният, най-сюблимният момент, когато трябва да се направят оценки”, каза Лагард […]

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че най-големият й страх не е, че Европейският съюз ще натрупа „планина от дългове“, а че правителствата могат „брутално“ да намалят стимулиращите мерки. Такива програми, добави тя, трябва да бъдат “постепенно” и внимателно намалени.

 

“Това е най-трудният, най-сюблимният момент, когато трябва да се направят оценки”, каза Лагард пред Си Ен Ен.

Някои политици се притесняват, че страните ще задлъжнеят твърде много за подкрепа на икономиката тази година, но Лагард не мисли така.

 

Правителствата са отделили милиарди долари помощ през последната година за смекчаване на икономическия шок, причинен от пандемията Covid-19, с подкрепата на централни банки като ЕЦБ. Европейските лидери също така одобриха пакет за икономическо възстановяване в размер на 1,8 милиарда евро и бюджет за подпомагане на икономиките на ЕС след кризата.

 

Лагард обаче подчертава, че дори когато икономиката започне да се подобрява и възстановява, политиците не трябва да оттеглят подкрепата си твърде рано. В последната си прогноза, публикувана през декември, ЕЦБ прогнозира, че европейската икономика ще нарасне с 3,9% през 2021 г., като производството ще достигне нива отпреди пандемия до средата на 2022 г. Лагард отбеляза, че подобни прогнози до голяма степен зависят от ваксинацията, която протича бавно в Европейския съюз. Като напомняне е спорът между лидерите на ЕС и AstraZeneca миналия месец, след като производителят на ваксини заяви, че ще достави по-малко дози от обещаното.

 

„Имаме ваксини, с все повече всяка седмица, което е добре. Те се произвеждат, разпространяват. Но хората все още не са ваксинирани. Ще отнеме известно време, докато се сдобием с колективен имунитет, който сам по себе си няма да бъде задоволителен, тъй като се появяват нови щамове”, каза Лагард.

 

Другият ключ, според Лагард, би бил прилагането на програмите за помощ. Докато фискалните правила на ЕС са облекчени, по-богатите държави-членки отпускат пари, а Брюксел отпуска заеми на затруднени страни като Италия и Испания.

 

Източник: БГНЕС

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук