Карадайъ по повод Международния ден на майчиния език: Езикът е неделима част от духовната ни същност
"Езикът е неотменима част от духовната ни същност и днес ние поздравяваме всички учители по майчин език за тяхната любов, всеотдайност и нелека мисия да обучават деца-билингви! Високо ценим техния труд в името на това всички ние да имаме познание и да пазим връзката с корените си! Съдбата ни е отредила тази земя, която е […]

"Езикът е неотменима част от духовната ни същност и днес ние поздравяваме всички учители по майчин език за тяхната любов, всеотдайност и нелека мисия да обучават деца-билингви! Високо ценим техния труд в името на това всички ние да имаме познание и да пазим връзката с корените си! Съдбата ни е отредила тази земя, която е свещена и обща за всички ни, и това време, в което да живеем заедно в мир и хармония – всеки със своя език, своята вяра, своята култура и своята отговорност пред род и родина". Това написа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ във Фейсбук по повод Международния ден на майчиния език.

Ето какво още написа той:

"Днес много етнически и езикови общности по света отбелязват международния ден на майчиния език и заявяват на целия свят, че езиковото многообразие е духовно богатство и неизмеримо нематериално наследство на човечеството! В съвременния свят почти няма еднонационални държави, в които да се говори само на един език!

Езикът е средство за комуникация и на това се базира развитието ни! В демократичните държави не съществуват забрани на определен език, за разлика от България, в която майчиното слово на сериозна част от сънародниците ни е забранено чрез Изборния кодекс - недопустима и нечовешка политика, наследена от тоталитарната държава и продължена от всички националистически партии в Народното събрание! Това вече превръща езика в инструмент за дискриминация!


Именно заради това ние чувстваме и приемаме днешния международен ден на майчиния език като много смислен празник, в който да си кажем и някои горчиви истини. Това е ден, в който осъзнаваме историческата си съдба в тази земя и живеем заедно с вярата, че градим общото ни бъдеще в общата ни родина".

С видеообръщение пък поздрави за празника евродепутатът от Движението Илхан Кючюк.

">

">

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук