Руският съд потвърди присъдата на Навални
Руското правосъдие потвърди днес в апелативен процес присъдата на опозиционера Алексей Навални за икономически престъпления - лишаване от свобода за близо три години, превърната от условна в ефективна за нарушаваме на мярка за неотклонение подписка, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.Съдията Дмитрий Балашов обаче намали присъдата с месец и половина и критикът на Кремъл в […]

Руското правосъдие потвърди днес в апелативен процес присъдата на опозиционера Алексей Навални за икономически престъпления - лишаване от свобода за близо три години, превърната от условна в ефективна за нарушаваме на мярка за неотклонение подписка, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.


Съдията Дмитрий Балашов обаче намали присъдата с месец и половина и критикът на Кремъл в крайна сметка ще трябва да лежи в затвора две години и половина.
На процеса по това дело Навални не се призна за виновен и заяви, че присъдата му е политически мотивирана.


Той реагира със саркастична забележка на решението на съда.
"Намалиха присъдата с месец и половина. Страхотно!", каза той от оградената със стъклени панели зона в съдебната зала.


Миналия месец Навални се върна в Русия от Германия, където се възстановяваше след почти фатално отравяне през август 2020 година.
Той каза, че не е можел да се явява пред властите за наложената му подписка миналата година, тъй като по това време се е лекувал в Германия.


"Не искам много да се хваля, но целият свят знаеше къде съм. Веднага след като се възстанових, купих самолетен билет и се прибрах у дома", заяви той пред съдията.
Навални каза, че не съжалява, че се е върнал в Русия, а вярата му в Бог го е подкрепяла.
Защитата му ще внесе касационна жалба срещу днешното съдебно решение, съобщи адвокатът му Вадим Кобзев. Навални, когото държат в следствен изолатор, може да бъде пратен в лагер още днес, допълни юристът.


По думите му обаче това може да стане и след решението по друго дело срещу опозиционера, което ще продължи по-късно днес. Навални е обвинен в клевета срещу ветеран от Втората световна война, участвал във видео в подкрепа на миналогодишната конституционна реформа, която ще позволи на президента Владимир Путин да се кандидатира за още два мандата в Кремъл след 2024 година.
Арестът и осъждането на опозиционера доведоха до протести в цялата страна. Поддръжниците му обаче посочиха, че засега няма да провеждат големи демонстрации до пролетта.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук