Проф. Костадин Ангелов: Обсъжда се възможността за зелени коридори през седмицата
За мен е по-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото пред спешните кабинети или да чакат линейката да дойде вкъщи и тя да не идва, заяви пред журналисти министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, цитиран от „Фокус“.Обсъжда се възможността за зелени коридори през седмицата, каза още проф. Ангелов. „Предполагам, че сега разбират какво имах предвид, […]

За мен е по-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото пред спешните кабинети или да чакат линейката да дойде вкъщи и тя да не идва, заяви пред журналисти министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, цитиран от „Фокус“.

Обсъжда се възможността за зелени коридори през седмицата, каза още проф. Ангелов.


„Предполагам, че сега разбират какво имах предвид, когато казах, че искам българите да са здрави, а не да бъдат излекувани. Говорих с много хора, които са по опашките и в кабинети. Искам чрез медиите да стигне до тях възможността за ваксиниране, а тя е следната: в събота и в неделя работят всички ваксинационни центрове в страната, които са разкрити на територията на РЗИ, лечебните заведения и ДКЦ-тата, които са описани в моята заповед, те са 318 на брой. Създали сме организация чрез РЗИ с помощта на областните управители да дадат ясни и точни места, където да се случва тази ваксинация и съответно часовете, в които може да се случи“, каза министърът.

Здравният министър помоли всички желаещо да се ваксинират да следят сайтовете на областните управители. По думите му се обсъжда възможността за зелени коридори през седмицата след определени часове.
„Ще изчакаме експертите да преценят каква е възможността. Много зависи и какво ще бъде времето през следващите дни. Аз съм доволен от темпа на ваксинацията към момента. Постигаме добър резултат“, добави Ангелов.

Информационната система за записването за ваксина ще стартира може би на 3 март, каза още министър Ангелов.

„В РЗИ има ваксинирани до 1 ч. 60 човека, имаше още 40, които чакаха. Бях в Окръжна болница, където очакваха да дойдат ваксините. Вече пристигнаха. В Окръжна болница ще се разкрият около 10 ваксинационни пункта. Утре продължават. Днес ще ваксинират Окръжна болница докато могат. Същото е в Александровска. В момента нямаме записване, защото е напълно излишно. Във всяка една болница, където има ваксинационнен център всеки може да се ваксинира. Всеки ще може да се запише електронно през десетминутен интервал от време, да избере ваксинационния център, в който това ще се случи“, съобщи Ангелов.

Той добави, че тази организация, която са създали, дава резултат, но най-лошото, което се случва, че хората чакат навън.
„В момента в пунктовете има „АстраЗенека“. От ваксините , които изчакват за РИК и СИК, са ваксините на „Пфайзер“. В понеделник пристигат ваксини на „Пфайзер“. Във сряда пристигат 12 хиляди ваксини на „Модерна“. В края на месеца пристигат около 80 хиляди ваксини на „АстраЗенека“, каза министърът. Той подчерта, че вяска една регистрирана ваксина е с доказано приложение на всички хора.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук