Проф. Ангелов: По-добре да се чака на опашка за ваксина, отколкото за линейка и тя да не идва
  "Има много желаещи да се ваксинират. По-добре хората да чакат на опашка за ваксинация, отколкото пред спешните кабинети или да чакат линейката и тя да не идва". Това заяви на брифинг здравният министър професор Костадин Ангелов след обиколка във ваксинационните центрове, информира НОВА ТВ. По думите му към настоящия момент работят всички 318 ваксинационни […]

  "Има много желаещи да се ваксинират. По-добре хората да чакат на опашка за ваксинация, отколкото пред спешните кабинети или да чакат линейката и тя да не идва".

Това заяви на брифинг здравният министър професор Костадин Ангелов след обиколка във ваксинационните центрове, информира НОВА ТВ.

По думите му към настоящия момент работят всички 318 ваксинационни центрове в страната, разположени на територията на РЗИ, лечебните заведения и ДКЦ–тата. "Доволен съм от темпа на ваксинация към момента. Постигаме добър резултат", подчерта министърът. "Има много желаещи да се ваксинират. По-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото пред спешните кабинети или да чакат линейката и тя да не идва", каза здравният министър професор Костадин Ангелов след обиколка във ваксинационните центрове.

"Нека хората да следят информацията на сайтовете на областните управители", призова министърът и допълни: "Обсъждаме възможността за „зелени коридори“ и през седмицата в определени часове".

"В Окръжна болница утре ще се разкрият 10 ваксинационни пункта, няма записване, защото ще е излишно", категоричен е министъртът. Информационната система за записването вероятно ще стартира на 3-ти март, през 10-минутен интервал от време ще може да се запише всеки желаещ и да избере в кой ваксионационен център да отиде. Членовете на ЦИК са ваксинирани с ваксини на Pfizer. Хората над 55 г. спокойно могат да се ваксинират с AstraZeneca, тя гарантира или леко протичане на заболяването или неразболяване. 

В "зеления коридор" трябва да се ваксинира човек, който не е бил част от първите 3 фази - към настоящия момент само в събота или в неделя. "Ще обявяваме колко ваксини могат да бъдат направени в конкретното лечебно заведение, за да няма опашки. Личните лекари ще започнат да ваксинират теоретично от понеделник, някои могат и от днес и го правят", посочи професор Ангелов.

"Дошли са 450 души до момента – едните са във фаза 3, а има и случайни граждани. Имаме достатъчно ваксини AstraZeneca. Видях много млади хора между 20 и 35 г. и възрастни хора се отзоваха", заяви професор Венцислав Мутафчийски.

По думите му към момента има три леки алергични реакции след ваксинация при медицински персонал и леки температури при 5-6 души. "Не е имало случаи, които да доведат до отказ на втората доза на ваксинация", категоричен е той.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук