Признаха Алексей Навални за виновен за клевета срещу ветеран от Великата отечествена война
Съдът в Москва призна Алексей Навални за виновен за клевета срещу ветерана от Великата отечествена война Игнат Артеменко, информира ТАСС.„Съдът постанови, че Алексей Анатолиевич Навални е признат за виновен за престъпление по част 2 на член 128.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Клевета“)", чете присъдата Вера Акимова. Според Акимова съдът е взел предвид позицията […]

Съдът в Москва призна Алексей Навални за виновен за клевета срещу ветерана от Великата отечествена война Игнат Артеменко, информира ТАСС.

„Съдът постанови, че Алексей Анатолиевич Навални е признат за виновен за престъпление по част 2 на член 128.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Клевета“)", чете присъдата Вера Акимова.

Според Акимова съдът е взел предвид позицията на Навални, който не е признал вината си и е заявил, че не иска да обиди никого, а изявленията му са с оценъчен характер и се отнасят до всички, които подкрепят измененията в Конституцията на Руската федерация, а не само на ветерана Игнат Артеменкол

„Вината на Навални се потвърждава от показанията на свидетели, жертвата и експертизите“, се казва в присъдата на съдията.

Според нея, като потребител на услугата Telegram и собственик на страница в мрежата на Twitter, Навални е "възнамерявал да публикува информация, която подкопава авторитета на жертвата". Съдът му наложи глоба в размер на 850 000 рубли.

Навални изслуша присъдата с белезници под засилен ескорт от войници от втория оперативен полицейски полк. Санкцията на статията предвижда наказание под формата на глоба до 1 000 000 рубли или до 240 часа задължителна работа.

Прокурорът поиска да бъде глобен с 950 000 рубли. Защитата настоява за оправдателна присъда.

Алексей Навални, като се вземат предвид всички условия на наказанието, може да бъде освободен през 2023 г. Това съобщи за агенцията неговият адвокат Вадим Кобзев.

"Необходимо е да разчитаме на калкулатор. Но според моите изчисления той трябва да бъде пуснат през лятото на 2023 г.", заяви защитникът. И добави, че Навални все още е задържан сам в килията на специалния блок на следствения арест "Матросская тишина" и няма оплаквания.

По-рано Кобзев заяви, че като вземе предвид днешното решение на Московския градски съд, клиентът му ще трябва да прекара две години и шест месеца в затвора. По-рано Московският градски съд промени решението на Симоновския съд срещу Навални. Според Кобзев, осъденият трябва да получи копие от присъдата в рамките на пет дни след обявяването й.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук