ПП „Републиканци за България“ представя политиките в сектор „Електронно управление“
ПП „Републиканци за България“ стартира серия от уебинари, на които представя различните секторни политики, които ще залегнат в предизборната програма на партията. Експерти от сектор „Електронно управление“ изготвиха предложенията, които са сведени до осем. Представянето им бе направено от координатора на сектор „Електронно управление“ Иван Станев- предприемач с дългогодишен опит в управлението на проекти в […]

ПП „Републиканци за България“ стартира серия от уебинари, на които представя различните секторни политики, които ще залегнат в предизборната програма на партията.

Експерти от сектор „Електронно управление“ изготвиха предложенията, които са сведени до осем.

Представянето им бе направено от координатора на сектор „Електронно управление“ Иван Станев- предприемач с дългогодишен опит в управлението на проекти в сектора на Информационните и комуникационни технологии, Николай Драков - дългогодишен експерт в сферата на разработката, интегрирането и внедряването на различни софтуерни технологии в държавната администрация и бизнеса и координатор на Републиканци за България - Велико Търново и Дарин Спасов - експерт с дългогодишен опит в сферата на информационните технологии и софтуерната индустрия.

Предложенията, с които ПП „Републиканци за България“ излиза и ще работи са:

Създаване на Министерство на електронното управление и информационните технологии
Приоритетното развитие на електронното управление изисква създаването на министерство, което да отговаря за него. То ще има задача да се справи с най-належащите проблеми в сектора – от изграждането на необходимата инфраструктура и предоставянето на повече и по-качествени услуги, до усъвършенстването на законодателството и справянето с предизвикателствата в сферата на киберсигурността.

Информацията трябва да се събира еднократно и да се използва многократно
Необходимо е информацията да се използва ефективно. За целта предвиждаме да изградим връзка между данните на централната и местната власт. Множеството информационни системи на държавните и общински структури трябва да бъдат свързани помежду си. Така ще отпадне необходимостта гражданите да предоставят една и съща информация на различни институции. Това ще спести значително количество време и ресурси.

Приоритет върху киберсигурността
Успехът на електронното управление зависи преди всичко от доверието на гражданите и бизнеса в способността на администрацията да гарантира защитата и поверителността на събраните данни. Днес киберсигурността е критичен фактор за нормалното функциониране на държавата – икономиката, вътрешната и външната сигурност са пряко зависими от нея. Динамичното развитие на цифровизацията води до големи предизвикателства при оценяването на потенциални рискове и заплахи. Ето защо е необходимо киберсигурността да се развива като основен елемент на електронното управление в България.

Електронен подпис за всеки пълнолетен български гражданин
Масовата употреба на електронните услуги е невъзможна без наличието на добре развита, унифицирана система за персонална идентификация. Това може да стане чрез осигуряването на електронен подпис за всеки български гражданин или чрез вграждането му в личните карти при тяхната подмяна.

Защита на данните чрез блокчейн технологии
Към момента защитата на цифровите данни в България е на изключително ниско ниво. За да бъде решен този проблем е необходимо да се използват съвременни технологии и добри практики от вече успешно приложени модели за електронно управление като естонския. Предлагаме защитата на държавната електронна система и данните да бъде осигурена чрез използването на блокчейн технологиите, които са достъпни и икономически ефективни.

Развитие на електронната демокрация
Електронното управление позволява организирането на по-чести допитвания до хората с право на глас. Ние сме за насърчаване на гражданската активност чрез провеждането на онлайн референдуми, петиции и др. Въвеждането на електронното гласуване трябва да стане възможно най-скоро, при наличие на всички гаранции за защита на сигурността и тайната на вота.

Цифровата грамотност е приоритет
Задълбочаването на цифрова пропаст в обществото трябва да бъде предотвратено. За целта е необходимо да се развие инфраструктурата на информационните и комуникационните технологии /ИКТ/ в българското образование. Всички български граждани трябва да притежават достатъчно умения и информация, за да гарантират качеството си на живот и благосъстояние, използвайки публични услуги. Основното условие за употребата на електронни решения е хората да са наясно с възможностите и потенциалните рискове на информационното общество, включително да имат умения да се предпазват от опасности.

Работим за гарантиране на прозрачност и отчетност в електронното управление
В момента електронното управление не предлага механизъм за контрол на изпълнението и отчетност. Необходим е баланс между направените разходи и постигнатите ползи за гражданите и бизнеса. За целта предлагаме разработването на точни индикатори за степента на развитие и прилагане на дейностите по електронното управление в пряка връзка със секторната политика и пътните карти за нейното прилагане. Ще работим последователно за ясно измерими резултати.

През следващите седмици експертите на ПП „Републиканци за България“ ще представят всички секторни политики, върху които ще работят занапред.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук