Екатерина Захариева: ЕС ще обсъжда санкции срещу конкретни лица, не срещу Русия
„Джо Байдън даде ясен знак за промяна в отношенията между Европейския съюз и САЩ. България има традиционно добри отношения със САЩ. Като цяло САЩ показаха, че се връщат. Те ще водят не с примера за тяхната сила, а със силата на техния пример“.Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя […]

„Джо Байдън даде ясен знак за промяна в отношенията между Европейския съюз и САЩ. България има традиционно добри отношения със САЩ. Като цяло САЩ показаха, че се връщат. Те ще водят не с примера за тяхната сила, а със силата на техния пример“.

Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че по време на заседание на външните министри на ЕС в понеделник няма да се говори за санкции срещу Русия, а срещу конкретни лица - чрез замразяване на техни активи или със забрана да влизат в определени страни.

„Целта на санкциите не е да наказва, а да промени поведение... Нито Европейският съюз, нито Русия са „за“ скъсване на отношенията. Никой няма интерес от това. Трябва да си говорим с ясни послания“.

В предаването „Събота 150“ Захариева допълни:

„Има опити България да бъде посочена като една от причините за по-силното влияние върху присъединяването на Република Северна Македония към общата външна политика. Всяка една от кандидатките трябва да си свърши работата. Позната е риториката на обвинение на различни страни или на самия ЕС като причина. Интерес на България е държавите да вървят искрено по пътя на присъединяване, а не да правят една крачка напред, а после три назад. Опитваме се да намалим напрежението“.

Вицепремиерът поясни, че от месеци българска страна има предложение за свикване на междуправителствената комисия с РСМ за сериозен анализ на ситуацията.

„Имаме сериозни контакти по тази тема. Опитваме се да направим проекта на протокола на комисията. В него има конкретни неща - историческа комисия, да не се позволява едностранно решение за спиране на работата на комисията, за бизнес, култура, образование, за отбрана, за езика на омразата. Предложили сме посочване на конкретни органи за намаляване на езика на омразата, които да реагират, когато е необходимо“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук