Борисов: Неблагоприятно политическо развитие е сегашната коалиция да не управлява (ВИДЕО)
Несигурният резултат от изборите ще влоши положителната перспектива на рейтинга на България, каза днес премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят коментира оценката на международната рейтингова агенция Fitch Ratings. Тя повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута. Министър-председателят е на поредна инспекция. С него са финансовият министър Кирил […]

Несигурният резултат от изборите ще влоши положителната перспектива на рейтинга на България, каза днес премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят коментира оценката на международната рейтингова агенция Fitch Ratings. Тя повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута.

Министър-председателят е на поредна инспекция. С него са финансовият министър Кирил Ананиев и образователният Красимир Вълчев.

  

Борисов подробно коментира заключенията на международната рейтингова агенция в задочен спор с президента Румен Радев и политическите си опоненти.

Винаги сме уверявали президента, че сме стабилни финансово в дългосрочен план - докладът на Fitch Ratings го доказва, отсече премиерът.

„Във всичките години, когато разни коалиции идваха на власт си спомняте, че една по една бяха спирани всички европейски програми. Те се опитваха да се оправдаят, че ние сме били преди тях и видиш ли заради това било така. Но като дойдем ние от ГЕРБ на власт всички фондове работят“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Борисъв заръча на финансовия министър: "Без да коментирам излишно доклада на Fitch Ratings, това искам да го сложите на сайта на финансовото министерство, за да може всички да провъртат какво пишат най-добрите финансисти в света."

„За опонентите ми промяната е несигурност, защото е елементарно да се види – когато сме ние оценките са стабилни и добри."

България е единствената държава, която повишава през февруари положителната перспектива на рейтинга, докато другите държави остават на ниво стабилна перспектива, отговори в неговия тон финансовият министър Кирил Ананиев.

"Неблагоприятно политическо развитие е сегашната коалиция да не да не управлява. Сегашната коалиция получава стабилна положителна перспектива. Неблагоприятно - идват други и спираме да си говорим за тези неща.  После ще си хапем ръцете и ще се чудим защо се върнахме с развитието на страната с 2-3 години“, разясни Борисов.

Министър-председателят обърна внимание, че от "Фич" предупреждават, че факторите, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга са неблагопроятни политически развития.

По думите му после ще се питаме защо сме върнали държавата две-три години назад.

Министър-председателят коментира, че опонентите му се опитват да се оправдаят, че случващото им се било заради ГЕРБ преди тях.

"При тройни коалиции всички фондове един след друг се спират. Обаче като дойде ГЕРБ на власт - всички фондове работят до ден днешен. При някаква политическа промяна, за тях промяната е несигурност, защото елементарно е да се види, когато сме ние, е оценките са стабилни, положителни, най-добри. Когато обаче има риск те веднага казват - от несигурни резултати от изборите", изтъкна премиерът.

В БСП има шампиони, които са фалирали по три - четири - пет банки, изтъква той.

„Да кажеш, че у нас е разруха и сме фалирали, е откровена лъжа. Толкова много сме направили – хората го оценява“, каза Борисов .

„Киро, ти си правил някоя мошенгия, защото опровергава тези, които сега лъжат, лъжат, лъжат от сутрин до вечер по телевизиите. Ако не си правил мошенгия, мога само да те поздравя“, пошегува се премиерът с финансовия министър. 


Премиерът попита финансист №1: "Плащали ли сме на Фич?" -"Не сме", отговори учуден Ананиев.

А Борисов подчерта, че заключенията на рейтинговата агенция са обективни и безпристрастни. Но добави, че освен политическата перспектива да се смени управленската коалиция има и друг фактор, който Фич отчита като неблагоприятен: намаляването на населението. Затова Борисов заръча на Ананиев: "Трябва да работим по демографските въпроси!"

Обръщам се към тези, които правиха протест за влизането ни в Еврозоната. Докладът показва, че това е един от най-големите ни успехи."

Борисов използва изявата си и за да каже, че след като е взел мерки, ваксинацията потръгнала по-добре.

"Видяхте вчера, като им се накарах малко, завършихме с 14 хиляди ваксинирани на ден. Ангелов съм го оставил на опашките. Нали нямаше желаещи, а то опашки има", каза Борисов.

Според него правителството се справяло много добре с пандемията. Това ни е спасението – мощна армия от преболедували с антитела и мощна армия от ваксинира“.

Това е за всички, които казват, че сме омръзнали и ако дойдат на власт те с малките си проценти ще стане нещо много интересно“, каза Борисов.

 

"В съобщението на рейтинговата агенция са посочени факторите и причините, заради които те ни дават тази по-висока оценка. На първо място е нашата възможност да се справим с рисковете, които стоят от пандемията. Ние показахме много добри резултати в периода ан пандемията и те оценяват тези наши действия. Оценяват също така и по-доброто икономическо развитие за страната, както и политическата обстановка и стабилната политическа среда, в която се развива нашата страна", коментира министърът на финансите.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук