И името на Александър Томов изплува в разследването OpenLux за трилиони скрити в офшорки
 Миналата седмица френското издание Le Monde публикува международно разследване, според което 55 000 офшорни компании, които управляват активи на стойност най-малко 6 трилиона евро, оперират в Люксембург заради благоприятните данъчни условия там. Разследването, озаглавено OpenLux, разкрива и български следи – в малкото херцогство има и над 500 млн. евро активи на български собственици в общо […]

 Миналата седмица френското издание Le Monde публикува международно разследване, според което 55 000 офшорни компании, които управляват активи на стойност най-малко 6 трилиона евро, оперират в Люксембург заради благоприятните данъчни условия там.

Разследването, озаглавено OpenLux, разкрива и български следи – в малкото херцогство има и над 500 млн. евро активи на български собственици в общо 250 фирми.

Разследващият сайт "Биволъ" е сред медийните партньори на Le Monde в OpenLux и вече публкува първите данни, свързани с български публични личности.

След като вече бяха разкрити данни за адвокат Любомир Пенчев, който е син на Константин Пенчев, настоящ член на Конституционния съд (КС) и бивш омбудсман, второто име, изникнало в разследването, е това на политикът и бивш собственик на ЦСКА - Александър Томов.

Днес сайтът разкрива информация за активи за малко над 6 милиона евро, които са концентрирани във фирмата “Лира Инвестмънт” (Lira Investments S.A.).

Неин краен собственик е именно Томов. Фирмата е известна като бивш собственик на акциите на ЦСКА и кредитор на клуба. Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов, става ясно от разследването. Той е отговорил на запитвания на "Биволъ" по казуса.

По думите му парите са идвали от заеми и хонорари получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този начин помагал на ЦСКА, но впоследствие Бойко Борисов го принудил да изостави клуба.

Но освен за финансиране на ЦСКА, люксембургската структура е служила и за имотни врътки в полза на самия Томов, става ясно още от разследването.

Щедирят спонсор на ЦСКА Стивън Ло е милиардер от Хонг-Конг, който искаше да построи нещо като български Лас Вегас – огромен хотел с конгресен център и казина в близост до Елин Пелин за над 1,6 милиарда евро.

Проектът така и не се случи, но покрай него се заформи съдебен спор с приближения до премиера шеф на тенис клуба в Банкя Иван Саздов. Пред Върховния административен съд представителите на Стивън Ло от „България Дивелопмънт /Холдингс/ лимитед” ЕАД твърдят, че Саздов ги е подвел да подпишат договор за консултантски услуги за проекта на стойност 80 милиона лева.

Той изтъкнал връзките си с премиера Борисов, за да ги убеди да го наемат за посредник, който да им движи контактите с институциите. Китайците претендират, че уговореното възнаграждение от 80 милиона лева за Иван Саздов има “забранен от закона предмет” и представлява “типичен случай на търговия с влияние”.

Според Александър Томов именно намесата на хората на Борисов отблъснала Стивън Ло, което довело до фалита на ЦСКА. "Лира не е офшорна компания – нито данъците там са по- ниски, нито аз се крия като собственик.

Създадох фирмата, защото там търговското право е по закон от преди 100 години – при възникване на спорове може да разчитам на нормално право, предвидимо законодателство", обясни Томов. "Поривът за прозрачност” обаче е отскоро. Преди около 10 години Томов се крие зад подставени лица и не застава като краен собственик на фирмата, държаща акциите на футболния клуб", коментират от "Биволъ".

Това се вижда и в българския Търговски регистър където фирмата “Лира Инвестмънтс” по документи няма нищо общо с Томов. През 2014 г. в България е регистриран клон на люксембургската фирма, който е българско юридическо лице и има български ЕИК. Като представител е посочено друго лице - Жан-Бернар Зеимет. Не Томов.

Краен бенефициер не е деклариран и до момента в Търговския регистър, въпреки изискването за осветляване на собствеността по ЗМИП. Това обаче не е първата офшорка, чрез която Томов управлява акциите на ЦСКА. През 2006 г. когато той поема клуба от Васил Божков е използвана друга структура – International Sport Management Services S.A., също регистрирана в Люксембург.

Според Александър Томов действителният собственик на тази фирма е Прамод Митал, който тогава е платил 15 милиона евро на Божков за ЦСКА. Томов разказа, че Митал е ползвал няколко фирми в офшорни дестинации, като основният холдинг бил в Дубай. International Sport Management Services S.A. е ликвидирана през 2013 г. и нейният действителен собственик няма как да бъде разкрит официално, освен чрез международна съдебна поръчка.

Българската прокуратура, която в продължение на години разследва Томов за източване на ЦСКА, явно не е успяла да изясни кой е крайният собственик на тази фирма.


Припомняме, че  Александър Томов бе първият, който издигна кандидатарута на Румен Радев за втори мандат.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук