Заев: Ще се премахнат всички учебници с обидно или невярно съдържание
Навсякъде в учебниците, където има обидно съдържание или несъответствия, то трябва да бъде премахнато и ще бъде премахнато. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев. Изказването му е във връзка с учебника по география за IX клас, който ще бъде изтеглен след реакция, че съдържа текстове, които са обидни за албанците. Според премиера учебникът […]

Навсякъде в учебниците, където има обидно съдържание или несъответствия, то трябва да бъде премахнато и ще бъде премахнато.
Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев. Изказването му е във връзка с учебника по география за IX клас, който ще бъде изтеглен след реакция, че съдържа текстове, които са обидни за албанците.

Според премиера учебникът с това съдържание съществува от 2002 или 2006 г., но проблемът е регистриран за първи път през 2018 г. и предстои съдържанието да бъде променено.

Вчера министърът на образованието Мила Царовска и нейният предшественик Арбер Адеми са провели работна среща с първия вицепремиер и министър за политическата система и отношенията между общностите Артан Груби. Те са обсъдили концепцията за реформа в образованието и закона за учебниците за основно и средно образование, отбелязва агенция МИА, цитирана от БГНЕС.

Груби информира кабинета, че има единодушие по въпроса, че всички нередности и неверни твърдения във всички учебници трябва да бъдат проверени и поправени, като се започне веднага с този учебник по география.


За него и за останалите учебници ще се приложи чл. 26, ал.2 от Закона за учебниците, според който „учебниците се изтеглят от употреба, ако съдържат материали, които обиждат историята, културата и ценностите на всички граждани на Република Северна Македония“.

Изтеглянето на този учебник по география е по искане на младежкия форум на Алианса на албанците. В писмото, изпратено до МОН, се подчертава, че части от учебника са обидни за културата, историята и другите ценности на албанците в държавата, че са ксенофобски и допринасят за стигматизирането и окуражават говора на омразата спрямо албанците.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук