Българинът Влад Тенев сред 100-те лидери на бъдещето на “Тайм”
Изпълнителният директор на „Robinhood“ Влад Тенев е включен в списъка на списание „Тайм“ на “лидерите на бъдещето”, предаде БГНЕС.Заедно с него в списъка влизат и лидерът на белоруската опозиция Светлана Тихановская и помощникът на американския президент Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан. Списъкът е публикуван в сряда на уебсайта на вестника, съобщава ТАСС.Приложението за […]

Изпълнителният директор на „Robinhood“ Влад Тенев е включен в списъка на списание „Тайм“ на “лидерите на бъдещето”, предаде БГНЕС.

Заедно с него в списъка влизат и лидерът на белоруската опозиция Светлана Тихановская и помощникът на американския президент Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан. Списъкът е публикуван в сряда на уебсайта на вестника, съобщава ТАСС.

Приложението за игра за борсата „Robinhood“, собственост на едноименната компания под ръководството на 33-годишния Владимир Тенев, бизнесмен от българо-американски произход, се превърна в една от основните платформи за атака на ползвателите на „Reddit“ срещу Уолстрийт. Решението за ограничаване на потребителските операции в приложението спомогна за намаляване на нестабилността на борсата, но предизвика вълна от критики срещу Тенев.

Тихановская е единственият представител на постсъветското пространство в този списък. Общо традиционно участват 100 души. В допълнение към политическите и социалните лидери това са художници, новатори, хора, чиято дейност списанието нарича „феномен“.

Представители на САЩ преобладават във всички категории, списъкът на лидерите малко или много се отличава с националното разнообразие.

Влад Тенев - изпълнителен директор и съосновател на приложението за борсова търговия "Робинхуд", се извини на клиентите и нарече случилото се около компанията за видеоигри "Геймстоп" "неприемливо". Българинът беше изслушан от комисията за финансови услуги към Долната камара на американския Конгрес, съобщи БНТ.

Повече от пет част продължи изслушването на Влад Тенев по казуса "Геймстоп". В началото той обясни целите и мисията на приложението за търговия с акции.

"Мисията на "Робинхуд" да либерализира финансите е от огромно значение за мен. Приложението ни позволява на хора с всякакъв статус да инвестират - не се изискват минимум средства по сметка, комисионните са нулеви.", заяви Тенев.

Той беше категоричен, че компанията му не играе в полза на хеджфондовете и "Уолстрийт", и че са взети мерки съобразно съществуващите пазарни изисквания.

"Случилото се е неприемливо за нас. Към клиентите ни - съжалявам и се извинявам. Моля ви, знайте, че правим всичко по силите си, за да сме сигурни, че това няма да се повтори.", допълни Тенев.

Заедно с Влад Тенев, на въпроси отговаряха колегата му от платформата "Редит" и двама мениджъри на хедж фондове.

"Робинхуд" спомогна за взривообразен ръст в цената на акциите на веригата за видеоигри и други компании във вреда на хедж фондовете от "Уолстрийт".

В края на януари обаче "Робинхуд" ограничи закупуването на най-вариращите акции, което изпрати цените надолу. Решението, което практически е в полза на хедж фондовете, разгневи дребните инвеститори.

Феноменът около "Геймстоп" беше наречен борсова война, но повдигна множество въпроси, свързани с регулацията на пазара и според експерти, той ще трябва да се адаптира към новата реалност, в която големите от "Уолстрийт" да се съобразяват с потребителите на платформи като "Робинхуд".

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук