Таня Цанева, говорител на ЦИК: Членовете на СИК трябва да са назначени до 1 март
Централната избирателна комисия е отказала регистрацията на 6 партии, тъй като не са изпълнени условия от Изборния кодекс. Става въпрос за липса на документи, непълноти, подписките не са представени в електронен вариант. ЦИК се е произнесла с решение за отказа и имат 3-дневен срок да обжалват. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня […]

Централната избирателна комисия е отказала регистрацията на 6 партии, тъй като не са изпълнени условия от Изборния кодекс. Става въпрос за липса на документи, непълноти, подписките не са представени в електронен вариант. ЦИК се е произнесла с решение за отказа и имат 3-дневен срок да обжалват.

Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева на пресконференция днес.

"ЦИК отказа регистрацията на 6 партии, 5 от тях са представили документите във вчерашния ден – 17 февруари, когато бе крайния срок за регистрация, и все още е приключила тяхната проверка. 2 коалиции също са в режим на незавършена проверка, допълни говорителката на ЦИК.

"Партиите, които имат не приключила проверка и за които няма гаранция, че ще бъдат регистрирани, са „Директна демокрация”, „Нация”, „Чест”, „Нова демокрация”, „Свобода”, изброи още другият говорител на комисията Димитров Димитров и направи уточнението, че трябва да се изчакат числата от ГРАО. Всяка партия трябва да представи подписка с минимум 2500 души в нея", обясни Цанева.

Припомняме, че НДСВ също не беше допусната в надпреварата заради опит да се регистрира с 2300 подписа.

"Сроковете за членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) са изтеглени и те трябва да са назначени до 1 март. Срокът е изтеглен, за да може членовете на СИК да бъдат ваксинирани с две дози ваксина преди изборния ден.

Общо документи за регистрация за участие в парламентарните избори на 4 април додадоха 31 партии и 8 коалиции", коментира говорителят на ЦИК.

От комисията уточниха, че въпреки незавършената до момента проверка, коалициите вероятно ще бъдат регистрирани, за разлика от партии. За тях няма такава сигурност, каза Димитър Димитров.

Съмнения няма, просто партиите и двете коалиции са си подали документите във вчерашния ден и техните подписки все още не са проверени, уточни Таня Цанева.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук