Първи случай на нигерийския вариант на коронавируса в Италия
В италианския град Неапол беше идентифициран първи случай на нов вариант на коронавируса, наречен B.1.525, за който се предполага, че произхожда от Нигерия, пише в. "Кориере дела сера", цитиран от Новини.бг. Досега този вариант беше открит в някои други страни, като Великобритания, Дания и САЩ, но сега за първи път анализи потвърждават, че е внесен […]

В италианския град Неапол беше идентифициран първи случай на нов вариант на коронавируса, наречен B.1.525, за който се предполага, че произхожда от Нигерия, пише в. "Кориере дела сера", цитиран от Новини.бг. Досега този вариант беше открит в някои други страни, като Великобритания, Дания и САЩ, но сега за първи път анализи потвърждават, че е внесен и в Италия.

Вариантът е открит у човек, завърнал се от Африка, съобщават учени от Италианския висш институт по здравеопазване. Специалистите са го анализирали и после са предоставили данните за него в международната база данни за вирусите GISAID.

Вариантът на коронавируса B.1.525 има някои сходни неща с английския вариант на вируса, но при него има и мутация, наречена E484K, която присъства и в бразилския, и в южноафриканския вариант и която има характеристики, позволяващи на вируса да "бяга" отчасти от антителата и да отслаби ефикасността на ваксините.

В нигерийския вариант има и мутация, наречена Q677H, която също касае протеина спайк, който вирусът използва, за да се прикачи към човешките клетки.

За първи път за нигерийския вариант, тоест за варианта B.1.525 се заговори през декември, когато той бе открит във Великобритания. Смята се, че сега го има в 14 страни. Британският първи случай бе свързан с пътуване до Нигерия, където 12 от 51 анализирани проби от вируса, тоест 24 процента, съдържали новите мутации. Заради това той е наричан неофициално нигерийски вариант.

Учените засега не познават напълно характеристиките на този вариант, но по аналогия с английския вариант, предполагат, че той може да се предава по-лесно и може да бъде по-летален. Що се касае до защитата, осигурявана от ваксините, използвани в Италия, а именно Модерна, Пфайзер/Бионтех и АстраЗенека, засега се знае, че те са ефикасни срещу английския вариант, но е известно също, че АстраЗенека, както и някои ваксини, които не се използват в ЕС, са имали проблеми с южноафриканския вариант на вируса, с който нигерийският вирус споделя специфична мутация, посочва изданието.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук