Проф. Янаки Стоилов: България изостава в политиката за финансиране на научни изследвания
„Разговорите с хора, които се занимават с иновации и имат напреднали изследвания в търсенето на нови горива, нови източници енергия, нови медикаменти показват, че те се нуждаят от по-голямо съдействие, защото част от тях не са свързани с научните среди или индустриални предприятия“. Това каза проф. Янаки Стоилов на пресконференция на Националния политически институт “Димитър […]

„Разговорите с хора, които се занимават с иновации и имат напреднали изследвания в търсенето на нови горива, нови източници енергия, нови медикаменти показват, че те се нуждаят от по-голямо съдействие, защото част от тях не са свързани с научните среди или индустриални предприятия“.

Това каза проф. Янаки Стоилов на пресконференция на Националния политически институт “Димитър Благоев" към Националния съвет на БСП.

На срещата с медиите на "Позитано 20" на тема "Как да развием иновациите в България“ присъстваха евродепутатите Цветелина Пенкова и Петър Витанов, както и финансовият експерт на БСП Пламен Милев.

Директорът на института проф.Стоилов уточни: „От една страна разчитаме на възможностите на Плана за възстановяване и устойчивост, който трябва да подготви всяка страна в ЕС.”

Срокът е до края на март, припомни социалистът и подчерта, че левицата ще настоява предложенията на БСП в Плана да бъдат взети предвид от правителството.


„България вместо да напредва в политиката по осигуряване на средства за финансиране на научни изследвания, на нови технологии – изостава”, констатира Стоилов, като отбеляза, че България е сред страните, които отделят най-малко средства за научни изследвания сред ЕС – 0,84 % от БВП спрямо 2,2 средно за ЕС. Националните средства са още по-малко – 0,14 % от БВП. Те са повече от два пъти по-малко спрямо това, което България е отделяла преди 12 години.


„Сегашното правителство не изпълнява задачата си, защото за наука и изследвания е трябвало към настоящия момент да се отделят 1,5 %, а те са около два пъти по-малко“, каза още Стоилов.


“БСП изготви своите алтернативни предложения по Плана за възстановяване и устойчивост, които стъпват на две основи - едната е водородната икономика, другата е дигитализацията. “Това посочи финансовият експерт на БСП Пламен Милев.

Той разясни, че в рамките на този план левицата има пакет от цялостни предложения, които показва една алтернатива: “Ние имаме решенията, с които да се създаде една високотехнологична икономика, която създава работни места и привлича таланти.”


Милев подчерта, че в предизборната си платформа БСП предлага Секторна стратегия за привличане на инвестиции в страната, обвързана с научните центрове за върхови технологии.

„Ще създадем Специализиран фонд за цялостно, безвъзмездно финансиране на университетски космически проекти. Предлагаме и държавно, и фискално стимулиране на развитието на дигиталната икономика и на икономиката и индустрията в областта на „изкуственият интелект”, очерта плановете на БСП Пламен Милев.


„За жалост в Националния план за възстановяване и устойчивост на България във вида, в който е предложен от правителството, е отделена много незначителна сума за частта

„Научни изследвания и иновации”. Това показва, че ние не сме наясно с приоритетите, които трябва да заложим в стратегията за икономическо развитие оттук нататък.” За това алармира евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова.


Тя обясни, че ако България представи план, който не отговаря на критериите и изискванията, няма да получи допълнителното финансиране от ЕС, а в ситуацията на задълбочаваща се икономическа и социална криза, тези средства са изключително важни.


„БСП предлага възможност за развитие на реални проекти. Проекти, които биха увеличили БВП и биха спомогнали за борбата с младежката безработица и за осигуряване на работни места. Те не се базират на стиропор и саниране, на неща, които допринасят за бъдещ растеж и развитие”, заяви Цветелина Пенкова.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:
https://bsp.bg/news/view/19278-prof__yanaki_stoilov_bsp__bylgariya_izostava_v_politikata_po_osiguryavane_na_sredstva_za_finansirane_na_nauchni_izsledvaniya.html

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук