Проф. Пимпирев: Омлет от яйца на пингвин и мозък пане от тюлен са били в менюто на Антарктида
Паниран мозък от тюлен и омлет от яйца на пингвин са част от интересните рецепти, присъствали в менюто на полярниците ни по време на екпедициите на Антарктида през годините. Това разказа директорът на Националния център за полярни изследвания проф. Христо Пимпирев пред „Монитор“. Така 70 рецепти от 30 държави, които имат бази на Ледения континент, […]

Паниран мозък от тюлен и омлет от яйца на пингвин са част от интересните рецепти, присъствали в менюто на полярниците ни по време на екпедициите на Антарктида през годините. Това разказа директорът на Националния център за полярни изследвания проф. Христо Пимпирев пред „Монитор“. Така 70 рецепти от 30 държави, които имат бази на Ледения континент, ще бъдат събрани в книга.

Тя е предназначена както за любители кулинари, така и за хора, които се интересуват от полярни изследвания.

„Книгата ще е обзор на менюто на полярниците още от пионерските години-в началото на 20 в. Експедициите тогава са били по две години. Тогава са нямали друг избор, освен да се възползват от местната фауна. Консумирали са пингвини, корморани, тюлени. И не можем да ги обвиняваме в това, защото е трябвало все пак да се изхранват с нещо“, коментира проф. Пимпирев.

Друго интересно ястие в менюто на полярниците е и пемиканът. То представлява сушено месо със сушени плодове, което давало енергия за дълги преходи.

„Така че книгата има исторически преглед. В нея ще се съберат и много интересни случки от кухните на отделните държави. Някои от шеф готвачите са били в известни ресторанти, не са случайни хора. Но просто са отишли на Антарктида заради тръпката към авантюризма“, разказа ученият. Той изтъкна, че през годините екипите са пренасяли храната с моторни шейни или на гръб, когато са имали поход със ски. За разлика от миналото, вече базите са оборудвани с модерни кухни. Експедициите имат и назначени готвачи, които да изхранват учените и логистичния състав.

„Преди 20-25 години нямахме професионални готвачи. Тогава имаше по един „набеден“ от екипа, който трябваше да се грижи за това заедно с научната дейност. Вече си имаме шеф-готвач, Уляна Яркова, която спечели конкурс сред 20 кандидатури“, каза още проф. Пимпирев.

Междувременно стана ясно, че в момента екипът ни от новата експедиция се намира все още в Пунта Аренас. Заради лошото време испанският кораб не успял да отпътува.

„На 20 февруари корабът вече трябва да е в Пунта Аренас и на 21-и да отплава към полярната ни база. Така че те изкараха една доста дълга карантина в хотел, а това са здрави хора с отрицателни PCR-и, което си е наказание“, коментира още проф. Пимпирев.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук