Премиерът на Грузия подаде оставка заради поляризацията в обществото
Грузинският премиер Георги Гахария подаде оставка, предава Анадолската агенция, цитирана от "Фокус". Гахария обяви решението си в четвъртък на специален брифинг в правителствената администрация в Тбилиси. „Взех решението да напусна поста си. Разбира се, вярвам и искам да вярвам, че тази стъпка ще спомогне за намаляване на поляризацията в политическото пространство на страната ни, защото […]

Грузинският премиер Георги Гахария подаде оставка, предава Анадолската агенция, цитирана от "Фокус". Гахария обяви решението си в четвъртък на специален брифинг в правителствената администрация в Тбилиси.

„Взех решението да напусна поста си. Разбира се, вярвам и искам да вярвам, че тази стъпка ще спомогне за намаляване на поляризацията в политическото пространство на страната ни, защото съм убеден, че поляризацията и конфронтацията са голям риск за бъдещо икономическо развитие и преодоляване на всички видове кризи“, аргументира се политикът.

Гахария обясни, че подава оставка, тъй като не е могъл да постигне съгласие с екипа си заради опита на властите да задържат опозиционния лидер Ника Мелия.

„Съдът определи задържане под стража на г-н Мелия (ръководител на опозиционната партия) като превантивна мярка. Това е човек, който никога не е чел задълбочено грузинското законодателство и койот на 20 юни [2019] призова нашите граждани да щурмуват парламента и беше един от организаторите на щурма на парламента. Но въпреки всичко, моята твърда позиция е, че е неприемливо да се раздава правосъдие на едно лице, дори да е законно, ако създава риск за здравето и живота на нашите граждани или създава възможност за политическа ескалация“, заяви Гахария.

На заседание на 8 септември 2019 година парламентът на Грузия изрази доверие на правителството, оглавено от бившия вътрешен министър Георги Гахария. Гахария замени Мамука Бахтадзе като министър-председател.

След победата на „Грузинската мечта“ на парламентарните избори на 31 октомври 2020 г., мандатът на Гахария бе подновен.

Според конституцията, управляващата партия „Грузинска мечта“ трябва да предложи на президента нов кандидат за ръководител на правителството в рамките на една седмица.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук