Медийната комисия в НС обсъжда промени в Закона за БТА
 Парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъди проект за промени в Закона за Българската телеграфна агенция, съобщи БНР. Те бяха внесени вчера от председателя на комисията Вежди Рашидов и колегата му Тома Биков от ГЕРБ. Проектът предвижда БТА да разпространява безвъзмездно информация от обществен интерес и да осигурява свободен достъп до информационните си продукти. […]

 Парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъди проект за промени в Закона за Българската телеграфна агенция, съобщи БНР.

Те бяха внесени вчера от председателя на комисията Вежди Рашидов и колегата му Тома Биков от ГЕРБ. Проектът предвижда БТА да разпространява безвъзмездно информация от обществен интерес и да осигурява свободен достъп до информационните си продукти.

Съгласно сега действащия закон БТА разпространява информация и осигурява получаването на информация преимуществено срещу заплащане. Агенцията обаче отразява безвъзмездно актове и съобщения на президента, вицепрезидента, председателя на парламента, министър-председателя, главния прокурор, председателите на Конституционния, Върховния касационен и Върховния административен съд и председателите на парламентарно-представените политически сили.

С промените в Закона се предлага разширяване на този кръг и в него вече влизат народните представители, лицата представляващи бюджетни организации, лица, които представляват на национално равнище юридически лица с нестопанска цел, институции на религиозни общности, политически партии и други.

В мотивите е записано, че целта на промените е БТА да се превърне в безплатна платформа за цялата информация от обществен интерес.

Предвижда се агенцията да разпространява безвъзмездно собствените си продукти със свободен достъп за всички лица в България и чужбина. Това беше и основен акцент в концепцията на новоизбрания генерален директор на БТА Кирил Вълчев, която той представи пред депутатите на изслушването на кандидатите за поста.

Източник БНР

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук