Масови безредици и сблъсъци с полицията в Испания след ареста на рапъра Пабло Хасел
Втори ден продължават протестите след арестуването на рапъра Пабло Хасел, който отказа да се яви доброволно за излежаване на 9-месечна присъда за подтикване към тероризъм и обиди към Короната. Най-големи са сблъсъците с полицията в няколко града на Каталуния, столицата Мадрид и Гранада, предава БНР. При арестуването си рапърът Пабло Хасел написа в социалните мрежи, […]

Втори ден продължават протестите след арестуването на рапъра Пабло Хасел, който отказа да се яви доброволно за излежаване на 9-месечна присъда за подтикване към тероризъм и обиди към Короната. Най-големи са сблъсъците с полицията в няколко града на Каталуния, столицата Мадрид и Гранада, предава БНР.

При арестуването си рапърът Пабло Хасел написа в социалните мрежи, че това „отвличане” както го нарече той „няма да остане без последствия и ще има отговор”, защото хората не могат да са безучастни „докато се нарушава свободата на изказване”. Хасел вече е в затвора, а неговите поддръжници са на улиците в Барселона, Лейда, Тарагона, Жирона, Мадрид и дори Гранада.

Заради вандалски актове и нападения над полицаи са арестувани 33 души в Каталуния, 19 в Мадрид и четирима в Гранада. Сред тях има както непълнолетни, така и жени.

В Мадрид трима полицаи са откарани в болница, а други 35 и още 20 цивилни са пострадали от безредиците. Млада жена е загубила окото си и се е наложило да бъде оперирана в Барселона.

С лозунги „Отвлечен от държавата“, „Всички на улицата!“ и „Свобода за Пабло Хасел” част от привържениците му са се опитали да стигнат до сградата на Конгреса в Мадрид.

По данни на полицията само в Барселона протестиращите са били около 2200 души. Те са нападнали полицаите с бутилки и камъни, като барикадирали част от централните улици.

Всички политически партии осъдиха актовете на насилие, с изключение на Подемос, от където заявиха, че подкрепят „ младите антифашисти, които настояват за справедливост и свобода на изразяване на улицата”.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук