Мария Захарова: Натовските другари все по-активно си търсят враг
Натовските другари все по-активно си търсят враг. С тези думи говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова коментира огласената от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг концепция за възпиране на Русия и Китай, предаде БНР. По време на седмичния си брифинг Захарова обвини Алианса, че е пренебрегвал през годините руските предложения за нормализиране […]

Натовските другари все по-активно си търсят враг. С тези думи говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова коментира огласената от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг концепция за възпиране на Русия и Китай, предаде БНР.

По време на седмичния си брифинг Захарова обвини Алианса, че е пренебрегвал през годините руските предложения за нормализиране на отношенията:

"Нееднократно през годините предлагахме инициативи, насочени към намирането на изход от тази криза. Например намаляване на напрежението, създаване на истински равноправна система за европейска и евроатлантическа сигурност. Всичко остана без каквато и да било ясна реакция. А дейността на създадения през 2002 г. комитет Русия-НАТО беше замразена, помните по чия инициатива. Не по руска".

Захарова разкритикува и скорошните американско-турски военни учения в Черно море. Тя определи като провокативни изявленията на Пентагона и Държавния департамент, че маневрите спомагат за укрепването на сигурността в Европа:

"За всички е очевидно, че ученията са насочени срещу Русия. Протичат до самите граници на нашата страна, а по-конкретно – в близост до нашето черноморско крайбрежие и по този начин застрашават мира и стабилността".

По думите на Захарова Съединените щати наистина ще допринесат за укрепването на сигурността в Европа, ако накарат Украйна да изпълни споразуменията от Минск.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук