Депутатите решават как ще получаваме втората пенсия
Депутатите решават окончателно как ще получаваме парите си от частните пенсионни фондове. Промените за така наречената „втора пенсия” са част от Кодекса за социално осигуряване. С тях се уреждат трите вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове - пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно […]

Депутатите решават окончателно как ще получаваме парите си от частните пенсионни фондове. Промените за така наречената „втора пенсия” са част от Кодекса за социално осигуряване.

С тях се уреждат трите вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове - пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно плащане в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за отпускане на посочените два вида пенсионни продукти.

Приети са и нови срокове. До 2025 г. хората, които са се осигурявали допълнително за втора пенсия, имат право до 1 година преди пенсиониране да прехвърлят натрупаните по партидата си пари в НОИ и така да получават пенсия само оттам. От 2026 г. срокът е до две години преди пенсиониране. Така след 2038 г. се връщат петте години.

Не беше прието предложението на БСП това да може да се случва до последния момент.

„Две, три или пет години, колкото и да е този период, в рамките му няма да има инвестиции, няма да има доходност. Те ще търсят да имат доходност, ще търсят да има гаранции за техните осигурителни вноски. Дори предлагате да има и гаранции за лихвите. За да се случи това трябва да има отделни инструменти”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

„Забравихте да отбележите факта, че на първото гласуване на този законопроект явно и категорично заявихме, че се въздържаме. Тези промени са изключително нужни, но се правят отново в 6 без 10. Сега набързо ще направим промени, които са коренно различни от философията на първо четене”, каза Виолета Желева от БСП.

„Нито един от вас не дойде да защити този законопроект. До последния момент, произволно, осигурените лица в универсален пенсионен фонд да могат да прехвърлят осигуряването си във Фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване. Това звучи много добре, но е един небалансиран подход”, коментира Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук