Дариткова: Викането на Борисов в парламента e в разрез с Конституцията и правилата на НС
Викането на Борисов в парламента противоречи на нормативната уредба, заяви изненадващо в предаването "Лице в лице" по БТВ Даниела Дариткова, шеф на ПГ на ГЕРБ.Според нея премиерът не е бил повече от година в Народното събрание, защото всички случаи, когато опозицията е настоявала той да дойде, са били в разрез с Конституцията и правилата на […]

Викането на Борисов в парламента противоречи на нормативната уредба, заяви изненадващо в предаването "Лице в лице" по БТВ Даниела Дариткова, шеф на ПГ на ГЕРБ.

Според нея премиерът не е бил повече от година в Народното събрание, защото всички случаи, когато опозицията е настоявала той да дойде, са били в разрез с Конституцията и правилата на НС.

Беше чиста политическа употреба искането премиерът Борисов да дойде да дава обяснение за нещастния инцидент, който доведе до гибелта на дете, каза тя. 

По думите й трагичният инцидент не може да бъде искане за изслушване.

Даниела Дариткова допълни, че поведението на БСП в настоящия парламент е било неглижиращо към истинския парламентаризъм.

"Не имало повод той да бъде изслушван. Всички въпроси, които опозицията е поставяла като искане за изслушване на премиера, са се оказвали в разрез с правилника и Конституцията на страната", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Опозицията не спира да спекулира за всичко. По темите, по които БСП иска да види премиерът Бойко Борисов в парламента, чисто правно няма как той да отговаря по тях. БСП си носят отговорност за действията. За мен те не познават правилата, по които функционира НС и няма как министър-председателят да отговаря за трагичния инцидент с 16-годишното момче. Премиерът не е идвал от година в парламента, защото исканията и питанията към него са били в разрез с Конституцията и правилата на парламента", разкри тя.

По този повод Епицентър.бг припомня: 

Чл.83 ал. 2 от Конституцията казва: Народното събрание и парламентарните комисии могат да задължават министрите си да се явяват на техни заседание и да отговарят на поставени въпроси.

Чл.90, ал.1 Народните представители имат право на въпроси и питания до Министерския съвет или до отделни министри, които са длъжни да отговарят

Дариткова определи като спекулация твърденията за скандал между премиерът Борисов и Томислав Дончев във връзка с това, че правителството избра вицепремиерът Мариана Николова, която да организира изборите.

Томислав Дончев ще бъде част от кандидат-депутатските листи, каза още тя, като намекна, че вицепремиерът Николова няма да бъде част от листите.

"Ще зависим от избора на българските граждани. В бъдещия парламент се дава шанс да влязат различни партии. Очакваме настоящите ни коалиционни партньори, макар и разделени, ще бъдат в парламента, така че може би с тях ще бъде най-удачно да търсим ново управленско мнозинство", каза още тя.

"Протестите ни дадоха възможност да преценим какво правим и как си вършим работата. Ние решихме да понесем политическата отговорност, за да можем да изведем България от кризата. Без работещ парламент нямаше как да се приемат здравните, икономическите и социалните мерки за справяне с пандемията. В този мандат на парламента ние водихме и една битка с Президенството, което наложи рекорден брой вета на всякакви закони", добави Даниела Дариткова.

"В ГЕРБ има процедура, по която се номинират кандидатите за народни представители. Регионалните структури извършват номинацииите и подсле информацията се обработва. Към момента все още тече анализ на тази информация. Ясно е, че премиерът Борисов ще бъде водач на листа в София - 25 МИР, както и в Пловдив. Аз ще бъда водач на листата в Смолян, г-жа Караянчева ще води листата ни в Кърджали, а настоящият здравен министър ще е водач във Велико Търново. На този етап това е уточненанта информация.

Трябва още време да се обобщят всички номинации и към края на другата седмица ще имаме пълна яснота. Важно е водачът на листата да има лидерска роля в своя регион. Не мога да коментирам дали премиерът Борисов ще бъде отново премиер или ще се занимава само с партията. Трябва първо да видим какво ще реши българският народ на 4 април. Няма как да управляваме с БСП и ДПС. По отношение на националните интереси и приоритети винаги сме търсили консенсус с всички политически партии, но настоящето ръководство на БСП е изключително некомуникативно и не виждам как може да се води диаолог с него, ако то продължи да е начело на социалистите след изборите", завърши д-р Дариткова.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук