Борисов за пореден път инспектира газовата връзка с Гърция: Ще е готова тази година
Премиерът Борисов за пореден път инспектира газовата връзка с Гърция.Този ни е най-важният проект, изтъква министър-председателят. Заедно с него са председателят на парламента Цвета Караянчева, министър Теменужка Петкова Борисов поясни, че този проект е от стратегическа значимост за целия регион, както и за хранилището ни в Чирен, който ще се разширява. България е прекрасна държава, […]

Премиерът Борисов за пореден път инспектира газовата връзка с Гърция.

Този ни е най-важният проект, изтъква министър-председателят.

Заедно с него са председателят на парламента Цвета Караянчева, министър Теменужка Петкова

Борисов поясни, че този проект е от стратегическа значимост за целия регион, както и за хранилището ни в Чирен, който ще се разширява.

България е прекрасна държава, каза Борисов и поясни че тръбопроводът минава през планини и реки и инфраструктура. Поясни, че се забавило, защото в съседна Гърция била затворена.

„Мислят, че е плаж, а то минаваме само през планини, под язовир „Студен кладенец“, под река Марица, под инфраструктурата, за да не затваряме пътищата, защото това са нашите пътища. Вече имаме много точен график, защото трябваше април месец да е готов. Пандемията и най-вече нашите приятели в Гърция са в пълен локдаун. Там няма излизане от вкъщи, камо ли за строителство. Ние строихме през това време, но сега искам максимално да увеличим интензитета", посочи министър-председателят.

И продължи: "Ще питам и ЕК, ЕИБ да ускорим плащанията. Искам всичко да е ясно и прозрачно, защо го правим. Тази година трябва да стане газопроводът!"

Премиерът увери, че вече има разписан график по седмици и по дни, а икономическият министър Лъчезар Борисов поясни, че ще получим над 20 млн. за проекта.  От изпълнителите поясниха, че работят по заварките независимо от времето.

Времето ще е хубаво, така сме го поръчали. Така че и магистралите и тръбопроводите да вървят с пълна сила, каза премиерът.

Пандемията е нещо, което не може да се предвиди, каза той. Поясни, че в Гърция също се ваксинира усилено и се надява повече да няма пречки. Осигурили са всички условия за работниците.

Над 100 км има заварени тръби, докладва пък енергийният министър Теменужка Петкова. А отделно са положени над 120 тръби на трасето. От гръцка страна се работи от юг на север.

По думите на премиера Борисов този проект бил важен, защото газ по него щял да тече чак до Полша, защото така се осигурявала 100 % диверсификация, тъй като щял да идва и газ от терминала в Александруполис.

Борисов се обърна към изпълнителите като поясни, че имат съдействие от енергийното ведомство и ще получат в близките дни 55 млн.

След това Борисов продължи с инспекциите. Този път - на пътища и мостове.

Очаквайте подробности!

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук