Товарният кораб „Прогрес МС-16“ се скачи с МКС
Товарният космически кораб "Прогрес МС-16", който пренася инструменти за херметизацията на цепнатината в сегмента "Звезда", се скачи с Международната космическа станция /МКС/, предаде ТАСС. Апаратът пренася на борда си запаси от гориво и въздух. Той се скачи с помощта на телеоператор. Процесът се контролираше от Земята от Центъра за управление на полетите, а на борда […]

Товарният космически кораб "Прогрес МС-16", който пренася инструменти за херметизацията на цепнатината в сегмента "Звезда", се скачи с Международната космическа станция /МКС/, предаде ТАСС.

Апаратът пренася на борда си запаси от гориво и въздух. Той се скачи с помощта на телеоператор. Процесът се контролираше от Земята от Центъра за управление на полетите, а на борда действаше космонавтът Сергей Рижиков.


Първоначално скачването беше запланувано в автоматичен режим, но поради отклонение на осите беше препоръчано на космонавтите да преминат на телеоператорен режим, при който екипажът на МКС с помощта на специална апаратура управлява движението на товарния кораб.

Полетът на "Прогрес" премина по схема от две денонощия за достигане до МКС. Той достави на орбиталната станция 600 килограма гориво, 420 литра питейна вода, 40,5 кг втечнен газ с допълнителни запаси от азот и около 1,4 тона различно оборудване и материали. В товарния отсек се намира и ремонтен комплект за херметизацията на пукнатината в модула "Звезда", открита миналата година.

Източник Нова телевизия

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук