Словакия – първа в света по смъртни случаи от Ковид-19
Словакия стана страната в света с най-много случаи на починали от COVID-19 спрямо броя на населението, предаде Асошиейтед прес, цитирана от novini.bg. Причината за това е нарастването на случаите на зараза с по-високо заразния британски вариант на коронавируса. Въпреки локдауна в Словакия, седмичните данни показват 1,68 починали на 100 000 души към 1 февруари и […]

Словакия стана страната в света с най-много случаи на починали от COVID-19 спрямо броя на населението, предаде Асошиейтед прес, цитирана от novini.bg. Причината за това е нарастването на случаите на зараза с по-високо заразния британски вариант на коронавируса.

Въпреки локдауна в Словакия, седмичните данни показват 1,68 починали на 100 000 души към 1 февруари и 1 ,78 починали на 100 000 души към вчерашна дата, според статистика на американския университет „Джон Хопкинс“.
Според словашкия епидемиолог Марек Маян математически модели навеждат на мисълта, че между 9000 и 11 000 души могат да починат от COVID-19 в Словакия до юни, ако настоящата тенденция се запази.

Словашкият президент Зузана Чапутова нарече ситуацията много сериозна. Тя призова всички да се придържат към въведените правила.
От днес словашкото правителството затяга правилата за влизане в страната в опит да спре разпространението на вируса. Въвеждат се и проверки по границите.
В класацията на страните с най-голяма смъртност спрямо броя на населението Португалия, която беше "първенец" за три седмици, сега остава на второ място след Словакия. В иберийската държава смъртността е 1,48 на 100 000 души, допълва БНР.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук