Проф. Ангелов призна: Има забавяне в темпа на ваксинация, недоверието у нас е много голямо
Има забавяне в темпа на ваксинация, отчете здравният министър Костадин Ангелов. Във Враца той участва в работно съвещание с представители на регионалните здравни инспекции за областите Видин, Монтана и Враца, предаде БНР. Ваксинацията срещу Covid-19 върви с недобър темп, заяви министърът Ангелов: "Голяма част от другите държави напредват с по-добри темпове. При нас недоверието е […]

Има забавяне в темпа на ваксинация, отчете здравният министър Костадин Ангелов. Във Враца той участва в работно съвещание с представители на регионалните здравни инспекции за областите Видин, Монтана и Враца, предаде БНР.

Ваксинацията срещу Covid-19 върви с недобър темп, заяви министърът Ангелов:

"Голяма част от другите държави напредват с по-добри темпове. При нас недоверието е много голямо, като то се дължи на различни фактори във времето: недоверие в институциите, недоверие към здравните власти. Това е нещо, за което ние ще продължим да работим".

Здравното министерство разглежда предложение на ваксинационния щаб за ускоряване на имунизацията. Идеята е в процеса да бъдат включени хора, които са предвидени в следващата фаза на ваксинационния план.

"Натъкваме се на един много неприятен факт. Създаваме организация за ваксинирането на определена група от хора и от тази група пристигат около 70% и трябва много бързо да се намерят хора, които да бъдат ваксинирани, за да не изхвърлят дозите", каза професор Ангелов.

"От ваксинационния щаб внесоха предложение, което ние ще обсъдим по отношение на даване възможност да се викат хора и от следващата фаза, т.е. тези, които могат да се ваксинират - възрастните хора, хората с хронични заболявания. Така че обмисляме възможността, да "отпушим" ваксинирането и в четвърта фаза, защото не е човешко да имаме ваксини и да чакаме някой да дойде да се ваксинира, а той да не идва", посочи здравният министър.

Здравният министър посочи една от причините за забавяне на имунизацията в областите Видин, Монтана и Враца:


"Има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират. Това е неразбираемо за мен като лекар, защото всеки един загубен човешки живот, на който и да е българин, е загуба за цялата държава".

В отговор на въпрос на лични лекари от Враца, поставен чрез медиите, за липсата на избор на ваксина, професор Ангелов каза:

"Аз се ваксинирах с ваксината, която е налична. И да, това е най-добрата ваксина - тази, която в момента съществува. Ще дойдат дни, в които ще може да избираме ваксини, но няма да е сега, защото в момента пристигат определени количества дози, за които имаме договори. Дори понякога те не пристигат навреме. Така че да стоим и да чакаме, не е най-добрата тактика за спечелването на тази битка".

До края на месеца ще заработи електронна система, в която всеки може да заяви кога и в кой ваксинационен център в страната иска да се имунизира

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук