Османи към София: Ако сте чакали комисиите за 2 г да имат 100 срещи, е нормално да сте разочаровани
Министърът на външните работи на Република Северна Македония се обърна към българските власти, като им каза, че ако са очаквали Комисиите за 2 години да проведат 100 срещи, е нормално да са останали разочаровани, предава скопското електронно издание „Локално“, цитирано от Агенция "Фокус". „България е загубила доверие в прилагането на Договора за добросъседство, но ние […]

Министърът на външните работи на Република Северна Македония се обърна към българските власти, като им каза, че ако са очаквали Комисиите за 2 години да проведат 100 срещи, е нормално да са останали разочаровани, предава скопското електронно издание „Локално“, цитирано от Агенция "Фокус".

„България е загубила доверие в прилагането на Договора за добросъседство, но ние отхвърляме тези твърдения с нашите аргументи. Ако сте очаквали, че комисиите ще имат 100 срещи за две години, разбира се, няма да сте доволни“, каза Османи и добави, че няма съществени различия с България, но само някои разлики изглежда усложняват процеса.

Според него емоциите трябва да бъдат оставени настрана и Скопие трябва да продължи с рационалност преговорите с България.

„Трябва да възстановим доверието. Постигнати са големи крачки в секторното сътрудничество и сега, поради определени различия, които имаме, изглежда се обезсилват успехите ни“, заяви първият дипломат на Скопие в емисията „Студио 10“.

Република Северна Македония и България са в нова фаза на двустранните отношения, в която разумът има предимство пред емоциите, съобщи още Османи, след като през почивните дни българският дипломат №1 Екатерина Захариева призова двете страни да станат приятели, тъй като сегашната връзка не може да бъде поддържана.

Османи каза, че планът за действие за секторно сътрудничество е на 99% завършен и че засега ще се разговаря със София само по теми, по които двете страни се разбират, а сложните политически въпроси ще чакат, пише вестник „Слободен печат“.

Според анализатори този подход е добър и засега е възможен само до парламентарните избори през април в България, особено след като е от съществено значение Скопие да не бъде обвинявана пред ЕС, че не говори и не си сътрудничи със съседната държава.

Секторното сътрудничество не трябва да бъде жертва

Министър Османи е оптимист, че планът ще бъде хармонизиран скоро, но не уточни кога ще се проведе втората междуправителствена конференция, на която планът ще бъде приет.

„Първата фаза на диалога с България беше твърде емоционална. Смятахме, че трябва да установим по-рационален подход и да продължим комуникацията по темите, които имаме повече разбиране, за да успокоим тези емоции и да придобием известна степен на доверие. Секторното сътрудничество не трябва да става жертва на някои от съществуващите различия и е най-добрият начин за възстановяване на доверието. С плана за действие имаме добра основа да свикаме втората сесия на междуправителствената комисия. Полагаме усилия, като дефинираме плана за покана на сесията за следващите дни, седмици или месеци, в зависимост от дневния ред на двете правителства, защото много министри ще участват. През този период имаме промени в работата на смесената комисия, така че всичко това е възможност за ползотворна сесия на междуправителствената комисия, която този път ще заседава в Скопие“, обясни Османи.

По неговите думи, документът не съдържа политически въпроси, но се фокусира върху сътрудничеството между министерствата по проекти, които ще подобрят живота на гражданите от двете страни на границата.

„Докато има отворени въпроси, трябва да говорим. Не трябва да позволяваме това да ескалира в замразен конфликт, защото това, както видяхме в предишни ситуации, само ще влоши перспективите. Трябва да общуваме, но сега трябва да се съсредоточим върху онези теми, при които имаме най-малко различия. Съдбата на много бизнеси и семейства, които са част от икономическия и търговски обмен, зависи от секторното сътрудничество. Да се грижим за нашите граждани. Първо да се създаде основа за доверие, да се създаде основа за други теми“, заяви първият дипломат на Скопие.

Той добави, че португалското председателство на ЕС смята разширяването в Западните Балкани за приоритет, което му дава надежда, че двете срещи на върха през март и юни могат да бъдат използвани, но добави, че „все още не сме на етап, в който Португалия може да влезе в двустранните различия между Македония и България ".

Според Марко Трошановски от Института за демокрация подобна стратегия за преодоляване на проблема с България, която не обсъжда спорни политически въпроси до изборите, а само за по-осезаемо сътрудничество в други области като образование и култура, е добра, защото поддържа диалога.

„Ако не разговаряме, има опасност да се вкараме в този спор в продължение на десетилетия. Емоционалният подход не е добър. Политиката се подхранва от емоции, но политическите решения трябва да бъдат прагматични. Поставянето на фокус върху други теми поддържа диалога и без него отношенията само ще се охлаждат и влошават. И сега те ще се влошат с идването на изборите, така че засега тази стратегия е добра основа за поддържане на преговорите във форма“, заяви Трошановски пред „Слободен печат“.

По отношение на това какво може да се очаква след изборите, когато е време да се отворят политическите теми, които сега са на почивка, Трошановски не е твърде оптимистичен, че българите ще отстъпят, но разликата от преди ще бъде, че РС Македония няма да бъде обвинена във възпрепятстване на сътрудничеството.

„По-силните правят това, което искат, по-слабите това, което трябва. България е решила да използва позицията си на сила и няма гаранция, че нещо ще се промени след изборите. Но в очите на великите сили е важно да си сътрудничим и да искаме проблемите да бъдат решени. Скептичен съм, че нещо скоро ще се промени. Българските политици са единодушни в отношението си към РС Македония, македонския език и идентичност и заемат позицията си от Декларацията, приета от парламента с консенсус. Но тази декларация в крайна сметка гласи, че те ще се придържат към заключенията на Европейския съвет. И в заключенията има подкрепа за РС Македония за започване на преговори за присъединяване и членство в ЕС. В крайна сметка това допълнение е нещо като задна врата за тях, за да излязат от твърдата си позиция към РС Македония, оправдание пред обществото, ако един ден те решат различно от това, което сега разпространяват“, обяснява Трошановски.

Той очаква в решението на проблема да се активизрат и САЩ, а това означава, че двете страни ще бъдат подложени на натиск.

„Македонската общественост заслужава да знае какъв е този план за действие с България, тъй като от самото начало казваме, че нов документ, споразумение, анекс или каквото и да го наричат, е на масата и е по искане на източната ни съседка“, каза вчера лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

„Македонската общественост трябва да знае текста на този план, тъй като според нашата информация, в допълнение към въпросите за идентичността, които обхващат македонската традиция, език, обичаи, история, македонски фигури и революционери, има много бизнес въпроси, които са част от това споразумение или план за действие. Когато дуетът Бучковски-Заев преговаря, се подготвя нова катастрофа, икономическо цунами и национална катастрофа“, заяви опозиционният лидер и призова обществеността да бъде нащрек.

ВМРО-ДПМНЕ от месеци иска разговорите с България да бъдат обсъдени в парламента, но това досега не се е случило. Правителството отдавна отказва да разкрие подробности, но миналия месец се съгласи законодателите да разберат какво се договаря с източната съседка. Все още не е предвидено заседание на комисията по външни работи, тъй като Министерството на външните работи не предоставя на депутатите необходимите материали за обсъждане.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук