МРРБ: В регистъра на населението се вписват всички български граждани в страната и чужбина
Във връзка с публикации в медии относно разминаване на броя на избирателите въз основа на данни на ГРАО и Националния статистически институт, пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството прави следното уточнение: Националният статистически институт изчислява броя на населението въз основа на настоящ адрес по данни от преброяването на населението, което обхваща само лицата, […]

Във връзка с публикации в медии относно разминаване на броя на избирателите въз основа на данни на ГРАО и Националния статистически институт, пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството прави следното уточнение:

Националният статистически институт изчислява броя на населението въз основа на настоящ адрес по данни от преброяването на населението, което обхваща само лицата, пребивавали на територията на страната към момента на преброяването.

Избирателните списъци включват всички български граждани, които според Конституцията отговарят на критериите за избиратели. Съгласно Изборния кодекс те се съставят от общинските администрации по постоянен адрес.

За разлика от преброяването, Законът за гражданската регистрация задължава в регистъра на населението да се вписват всички български граждани, независимо от местопребиваването им - у нас или в чужбина. Т.е. зад всеки запис в регистрите, поддържани от Главна дирекция ГРАО, стои официален писмен документ. А не доброволно подадени данни, както е при преброяването.

Разликите в целите и методите, прилагани от НСИ и по Закона за гражданската регистрация, предполагат и разлика в данните, отчитани с различните методи и принципи.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук