Москва: Исканията на съда в Страсбург за освобождаване на Навални са „неизпълними“
Министърът на правосъдието на Русия Константин Чуйненко нарече искането на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) да бъде освободен Алексей Навални „съзнателно неизпълнимо“, тъй като няма основания за това в съответствие с руското законодателство, цитират думите му РИА Новости и Агенция "Фокус". На 16 февруари 2021 г. съдът в Страсбург реши, в съответствие с […]

Министърът на правосъдието на Русия Константин Чуйненко нарече искането на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) да бъде освободен Алексей Навални „съзнателно неизпълнимо“, тъй като няма основания за това в съответствие с руското законодателство, цитират думите му РИА Новости и Агенция "Фокус".

На 16 февруари 2021 г. съдът в Страсбург реши, в съответствие с правило 39 от правилника на съда, да призове руското правителство да освободи Алексей Навални, комуто московски съд замени условна присъда с ефективна по дело за измама в началото на февруари. Както се посочва в съобщението на ЕСПЧ, „мярката влиза в сила незабавно“.

Чуйченко отбеляза, че искането на ЕСПЧ е безпрецедентно по няколко причини.

„Първо, това е ясна и груба намеса в дейността на съдебната власт на суверенна държава. На второ място, това изискване е неоснователно и незаконосъобразно, тъй като не съдържа индикация за нито един факт или правна норма, които биха позволили на съда да вземе такова решение," каза той пред репортери.

Според него европейските съдии са разбирали всички тези обстоятелства и са взели ясно политическо решение, което може само да усложни отношенията на Москва с институциите на Съвета на Европа.

Министърът подчерта, че прилагането на тази резолюция ще бъде проява на селективен подход, който противоречи на основния принцип на дейност, който противоречи на основния принцип на самия ЕСПЧ - гарантиране на върховенството на закона.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук